Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Geijersskolans planer försenas

Politikerna i Limhamn-Bunkeflo vill riva hårt slitna Geijersskolan och bygga nytt för 265 miljoner.
Nu drar Malmös nya grundskoleledning i nödbromsen: Att riva blir för dyrt.
Att renovera och bygga till räcker, menar grundskoleledningen.

Nu ska den av flera instanser utdömda Gejierskolan rivas för att ge plats åt en helt ny skola med plats för 600 elever och en förskola för 100 barn. Det förslår Stadsbyggnadskontoret i sitt underlag till politikerna. Det nya skolkomplexet ska tas i bruk successivt och stå helt färdigt år 2018. Kostnaden beräknas till 262 miljoner kronor.Bild: Lars Brundin
Men då går man miste om 100 nya förskoleplatser.
Det började för drygt tre år sedan med en översyn av ventilationssystemet på Geijerskolan. Arbetsmiljöverkets betyg gick inte att missförstå - underkänt på ett stort antal punkter.
Skolan var dragig, kall och fuktskadad, luften unken och förorenad och de försök som gjorts att pressa ner bullernivåerna bedömdes som otillräckliga även av miljöförvaltningen. Förvaltningen kallade i en skarp skrivelse skolan för "en olägenhet för människors hälsa".
Geijersskolan är i så dåligt skick att politikerna i Limhamn-Bunkeflo vill jämna den med marken och bygga om den på nytt:
"Det som skulle krävas för att åtgärda bristerna blir så stora att det är mer ekonomiskt att bygga om skolan", slog stadsdelen fast så sent som i december 2012.
Rivnings- och ombyggnadsplanerna skulle öka antalet skolplatser från 450 till 600, skapa en ny idrottshall och dessutom skulle en förskola byggas med plats för 100 barn.
Kostnad: Cirka 265 miljoner kronor.
– Det känns jättebra. Vi har drivit den här frågan intensivt de senaste åren. Vi måste verkligen göra något för Geijersskolan. Vi kan inte bara renovera, för om några år så kanske vi måste göra ännu mer, sa Jamal El-Haj (S), ordförande i Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktige, i december.
Nu omkullkastas planerna. Anledningen: I sommar tar Malmös nyinrättade grundskoleförvaltning över ansvaret för samtliga kommunala grundskolor i Malmö.
Men den nya grundskoleförvaltningen har i praktiken redan påbörjat sitt arbete att styra över stadens skolor.
– Vi har en interimistisk grundskoleberedning som arbetar inför den stora organisationsförändringen i sommar, säger Anders Malmquist, som blir grundskoledirektör i sommar.
Grundskoleberedningen tycker att 265 miljoner kronor är alldeles för mycket pengar. För att krympa kostnaderna vill man istället behålla skolan - tvärtemot politikernas förslag.
– Vi har konstaterat att det var väldigt mycket pengar för väldigt få nya skolplatser och en liten förskola. Vi har kommit till slutsatsen att det går att åstadkomma allt det man vill: Bygga om, bygga till, bygga ny idrottshall och skapa 150 nya skolplatser. Men utan att riva skolan. Nackdelen är att det då inte blir någon förskola. Det är svårt att motivera att riva hela skolan bara för att åstadkomma en ny förskola när priset blir så högt, säger Anders Malmquist.
Med det nya förslaget hoppas man att prislappen ska mer än halveras - från 265 miljoner kronor till cirka 130 miljoner.
Geijersskolan byggdes på 1950-talet, den har totalsågats av både miljöförvaltningen och Arbetsmiljöverket.
Kan man fixa den utan att riva hela?
– Enligt stadsfastigheter kan man det, säger Anders Malmquist.
Det nya förslaget innebär sannolikt att hela projektet försenas. Tanken var att rivnings- och ombyggnadsplanerna skulle starta redan nu till sommaren.
– Jag hoppas att vi istället kan komma igång hösten 2014, säger Hans Nilsson, utbildningschef i Limhamn-Bunkeflo.
Grundskoleberedningen vill nu att Geijersskolans framtid snabbt utreds på nytt. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.
Just nu går cirka 425 elever på skolan. Många av dem får sin undervisning i hårt slitna paviljonger, uppförda för över tjugo år sedan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen