Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Razzia mot Amnesty i Moskva

Ryska åklagarämbetet genomförde en räd mot Amnesty och andra människorättsorganisationer i Moskva som en del i en kampanj mot misstänkta "utländska agenter".

Chefen för Amnesty Internationals ryska avdelning, Sergej Nikitin, berättar för tidningen Kommersant att tre representanter för åklagarmyndigheten och en skattekontrollör dök upp vid elvatiden på förmiddagen och utkrävde kopior på alla möjliga dokument, från hans ryska inrikespass till organisationens bokföring och stadgar.
I hälarna på myndighetsrepresentanterna dök ett reportageteam från tv-kanalen NTV upp. Journalisterna från NTV, som på senare tid specialiserat sig på smutskastning av oppositionsföreträdare och regimkritiska organisationer, försökte tränga sig in hos Amnesty varje gång dörren öppnades, men fick nöja sig med att filma i trappuppgången.
Dagens räd är den senaste i en omfattande kampanj runt om i landet. Hittills har 43 människorättsorganisationer i sammanlagt 16 regioner fått besök av åklagarmyndigheten, säkerhetstjänsten FSB, skattemyndigheten, brandsäkerhetsmyndigheten, arbetsmiljöinspektionen och andra myndigheter som kan tänkas hitta brister i organisationernas rutiner, lokaler, bokföring eller andra dokument.
Startskottet för kampanjen mot medborgarorganisationen gick när president Vladimir Putin på säkerhetstjänsten FSB:s ledningsmöte den 14 februari talade om farliga "extremister och terrorister" som måste bekämpas. Därefter påminde han säkerhetstjänstens högsta chefer om de nya lagar som tvingar människorättsorganisationer att registrera sig som "utländska agenter" om de tar emot stöd från utlandet.
– Dessa lagar måste givetvis följas, slog han fast.
Enligt lagen måste organisationer registrera sig som "utländska agenter" om de sysslar med "politisk verksamhet" och tar emot stöd från utlandet. Människorättsorganisationerna påpekar att de inte sysslar med politik – och vägrar att stämpla alla sina trycksaker med orden "utländsk agent".
I slutet av februari inleddes kontroller av medborgarorganisationer som misstänktes för "extremism" i mindre ryska städer. Den 5 mars inleddes razziorna i Moskva, och förra veckan tog kontrollanterna sig in hos Rysslands mest välkända människorättsorganisation Memorial, som grundligt dokumenterat förföljelserna under Stalintiden och krigsbrotten i Tjetjenien.
Tillsammans med kontrollanterna trängde även tv-teamet från NTV in sig hos Memorial. Samma kväll sände NTV ett inslag som antydde att Memorial visst är en "utländsk agent".
I fredags publicerade Amnesty International ett svidande kritiskt utlåtande om den ryska kampanjen mot medborgarorganisationer. De ryska myndigheternas svar kom i dag, när åklagarmyndigheten knackade på.
Gå till toppen