Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Säpo vill stoppa jihadister

Säpo vill avskräcka svenska islamister från att resa till Syrien och ansluta sig till islamistiska förband. Därför söker polisen nu upp unga män som bedöms vara i riskzonen. Även deras anhöriga får besök.

Sju maskerade män poserar på ett videoklipp på nätet med automatvapen och en svart banderoll.
På tydlig svenska uppmanar en av dem andra unga män att ge sitt liv till Allah och den väpnade kampen i Syrien:
– Packa din väska och kom hit till Syrien där vi väntar på dig, vår älskade broder!
Enligt Säpo har ett antal svenska män följt uppmaningen – sen filmen lades ut på nätet i höstas – och rest till Syrien för att ansluta sig till de islamistiska förband som slåss mot diktatorn Bashar al-Assad.
Därför söker Säpo nu upp män i "våldsbejakande islamistiska miljöer" i Sverige för att stoppa resorna.
– Vi har ett internationellt åtagande att se till att Sverige inte blir en bas för terrorism, säger Säpos informationschef Sirpa Franzén.
– De personer som reser blir ett potentiellt hot mot Sverige om de återvänder. Då kan de ha fått både en utökad förmåga och en avsikt att begå attentat här hemma.
I Säpos kampanj mot "jihadresorna" till Syrien kan även släktingar till de unga männen i riskzonen räkna med besök från säkerhetspolisen.
– Vi söker upp anhöriga och uppmanar dem att berätta vad de vet. Men vi kan inte tvinga någon att samarbeta, säger Franzén.
Den danska säkerhetspolisen PET avslöjade i går att minst 45 unga män har lämnat Danmark bara under det senaste halvåret för att strida i Syrien. Den yngste av dem bara sexton år gammal. Fyra av dem har dödats.
Runt om i Europa är trenden densamma. Säkerhetspolis i Norge och Storbritannien har utfärdat liknande varningar. Skälet: att terrorhotet mot hemlandet ökar när och om de unga jihadisterna återvänder till Europa.
I Sverige har Säpo tidigare uppskattat antalet "våldsbejakande islamister" – potentiella terrorister – till ungefär tvåhundra.
Till skillnad från PET vill Säpo inte ange någon siffra för hur många svenskar som rest till Syrien
– Vi ser en ökande trend sen i somras. Och det är oroande. I flertalet fall är det personer som vi sen tidigare känner till från våldsbejakande islamistiska miljöer i Sverige, säger Sirpa Franzén.
Det två år gamla kriget i Syrien – som i dag krävt minst 70 000 dödsoffer – startade som ett folkligt uppror mot diktatorn Bashar al-Assad. Men med tiden har allt fler religiösa fundamentalister, ofta med en al-Qaida-inspirerad ideologi, anslutit sig till rebellerna.
Enligt Amnesty och andra internationella människorättsgrupper begår även dessa rebellgrupper övergrepp mot civila och ibland rena terrorhandlingar.
En av de svenskar som på nätet propagerar för jihad i Syrien kallar sig Mujaheeden Fi Ash Sham. Han uppger själv att han har al-Qaidas numera döde chefsideolog Anwar al-Awlaki som förebild. Enligt svenskens egna okontrollerade uppgifter har han lärt sig strid på träningsläger i Kashmir.
Säpo betonar att det inte är ett brott i sig att som svensk resa till Syrien för att delta i kriget.
Gränsen går vid terrorhandlingar och vid sådana övergrepp som en domstol bedömer som brott mot krigets lagar.
Enligt tidningen Expo har även ett litet antal svenska högerextremister visat intresse för att resa till Syrien och strida. De skulle då försvara Bashar al-Assads regim.
Men Säpo har inga uppgifter om att några högerextremister verkligen rest till Syrien
Gå till toppen