Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Ogooglebar” stoppas

Språkrådet har beslutat att ta bort ordet "ogooglebar" ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut förra året, rapporterar Vetenskapsradion. Ordet tas bort efter påstötningar från Google.

Bild: Arkivfoto: Ap
Ordet "ogooglebar" gillades inte av sökjätten. Nu stryker Språkrådet nyordet ur sin lista.
Språkrådet tog i går beslutet att ta bort ordet "ogooglebar" ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut förra året, rapporterar Vetenskapsradion.
Ordet plockas bort efter upprepade påstötningar om att ändra ordets definition från det amerikanska företaget Google.
– Vi lägger oss inte platt, vi har försökt i det längsta, men det har tagit för mycket tid och resurser från annat arbete, säger Ann Cederberg, chef för Språkrådet.
Beslutet innebär inte att Språkrådet låtit sig censureras, enligt henne.
– Nej, nej, så är det inte. Google har inte vunnit något på det här, säger hon till TT.
När Google utsatte Språkrådet med påtryckningar fanns det flera alternativ till svar, varav ett var att helt enkelt strunta i sökmotorjättens krav.
– Ja, det hade vi kunnat göra, men då hade vi inte fått debatt, och det var lite det jag var ute efter. Vi tänkte att det finns en poäng att börja diskutera det här, vi har inget att förlora på det, säger Cederberg.
Det är första gången ett ord dragits tillbaka från listan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen