Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stigande elpriser och stabil export

Kyligt väder och låga nivåer i vattenmagasinen har fått elpriserna att stiga de senaste veckorna.

Bild: Arkiv: Åsa Wallin
Den envisa kylan fick snittpriset på den nordiska elmarknaden att stiga. Till de stigande elpriserna bidrar också att nivåerna i vattenmagasinen nu är under de normala.
På terminsmarknaden, som styr elpriserna på litet längre sikt, är uppgången bred, enligt Swecos veckorapport. Läget lär inte förbättras på kort sikt. De närmaste 10 dagarna väntas temperaturen bli 5,6 grader under den normala för året och nederbörden 59 procent under det normala.
Samtidigt rapporterar branschorganisationen Svensk Energi att svensk el har haft exportöverskott i ett års tid. De senaste 52 veckorna, med slutpunkt vecka 10 i år, har elproducenterna i Sverige varit nettoexportörer av el varje vecka. Det har aldrig inträffat tidigare.
Exportöverskottet är sammanlagt på över 20 terawattimmar (Twh). Som jämförelse kan nämnas att Danmarks årliga elanvändning är cirka 35 Twh.
Vattenkraftsproduktionen var hög under året och tillgängligheten i kärnkraften har förbättrats.
Elanvändningen under 52-veckorsperioden var 141,7 terawattimmar, obetydligt lägre än under de fem senaste åren.
Gå till toppen