Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Forskade om svampars kemi

Börje Wickberg, Lund, har avlidit i en ålder av 87 år. Hans närmaste är hustrun Ingrid och barnen Jenny, Marie, Andreas och Ylva med familjer.

Börje Wickberg.Bild: Håkan E Bengtsson
Börje Wickberg kom till Lund 1966 som Lunds tekniska högskolas förste professor i organisk kemi. Hans uppgift var i första hand att få grundutbildningen i organisk kemi för blivande civilingenjörer i kemiteknik på plats, men även att etablera forskning och forskarutbildning.
Börje var skolad som forskare vid KTH av den legendariske naturproduktkemisten Holger Erdtman, och hans forskningsfält i Lund kom att bli svampars kemi. Jag kom först i kontakt med Börje som student, då han lärde mig organisk kemi, och senare som doktorand, då han lärde mig att forska.
För kemistudenter var hans passion för sitt ämne och för grundforskning engagerande, och för mig avgörande när jag valde forskarbanan. Börjes kunskaper var exceptionella, han blev aldrig svarslös under sina föreläsningar och tillbringade många timmar varje vecka i biblioteket för att lära sig om allt nytt.
Som handledare var han annorlunda genom att han gav sina doktorander stor frihet att utveckla sina forskningsprojekt och välja metoder för att lösa problem. Han var alltid beredd att diskutera men gav aldrig instruktioner om vad som borde göras.
Hans kloka inställning var att doktorander ska tvingas tänka och planera själva, och utvecklas till självständiga forskare. Börje ställde alltid upp för och hjälpte sina doktorander även med frågor som inte rörde kemi, och att vara hans doktorand kändes mycket som att ha fått en extra förälder.
Vi gjorde otaliga resor i svampkemins underbara värld men också till Skånes svampskogar och till konferenser i Europa.
Det var alltid fantastiskt kul och lärorikt att arbeta med Börje. Han innehade sin tjänst fram till sin pensionering 1991. Han var dessutom prefekt för Kemiska institutionen mellan 1969 och 1972, och från 1984 medlem av Vetenskapsakademien.
Han valdes till inspektor för Teknologkåren 1980 och utsågs till hedersledamot av teknologernas K-sektion som erkännande för sina insatser för grundutbildningen.
En stor kemist har gått ur tiden men vi minns honom och hans gärning.
Gå till toppen