Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hovrätten och rätten att fiska

Målning av CO Larsson.
Att se gamla Malmö genom konstnärsögon kan ge nya perspektiv. I synnerhet om konstverket är från tiden före fotografiets tillkomst. Men även bilder av senare datum kan ge en ny dimension.
Axel Kleimer (1881-1945), Carl Oscar Larsson (1887-1962) och Åke Waldemar Larsson (1913-1995) var konstnärer som flitigt skildrade och dokumenterade ett Malmö i snabb förändring.
Nyligen fastnade jag för ett verk av CO Larsson av okänt datum, en målning av Hovrätten sedd från kanalen där konstnären på ett utmärkt sätt fångar det nya och det gamla, det officiella och det inofficiella Malmö i samma ram.
Till det nya Malmö kan man gott räkna ”gamla” hovrätten, Ivar Callmanders maktfull arkitektur från 1917.
Hovrätten blev tillbyggd 1956 och vi kan därför sluta oss till att tavlan är äldre än så.
I förgrunden, bakom hovrätter ligger uppdragna fiskebåtar på rad vilket kan tyda på vintervila. Staffliet har Malmökonstnären Larsson ställt upp i hörnet av Citadellsvägen och Suezgatan (idag Hovrättstorget).
Våren 1948.Bild: Bertil Rubin.
Fiskbåtar som man numera bäst kan se vid hoddorna längre västerut låg förr både här och där i Citadellskanalen, i stora delar av västra hamnkanalen längs Norra Vallgatan och inte minst i Fiskarhamnen där det nya konserthuset nu uppförs. Där låg båtarna med all rätt, skulle man kunna säga.
Ur 1945 års adresskalender.
Den direkt avgörande faktorn för tillkomsten Malmö som handelsplats och stad var just tillgång till fisk, framför allt sill. Under medeltiden bodde fiskare längs Västergatan som på den tiden sträckte sig ända till Malmöhus och utgjorde den västra delen av ”den lange Adelgade”. Fisken och fiskarna har livnärt malmöborna i 700 år, och fram till alldeles nyss.
Utanför Larssons motiv, till vänster om fiskebåtarna låg Malmö Fiskcentral med ”fisk & vilt i parti & minut” med butiker i hela staden. Alltså i det kvarter där Engelbrektsboden slog sig ner 1964. I dag ligger nya Hovrätten på platsen.
Gå till toppen