Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya cancerrisker har kartlagts

Forskare har identifierat över 80 genetiska förändringar som påverkar risken för bröst-, äggstocks- eller prostatacancer. Frågan väcks nu om man ska börja medicinera i förebyggande syfte.

I de nya studierna ingår 100 000 patienter med de tre cancertyperna och lika många friska individer. I fokus är förändringar som liknas vid genetiska ”stavfel”, single nuceleotide polymorphism (SNP).
”Ett lika viktigt fynd är att vi kunnat beräkna hur många ytterligare SNP:ar som bör påverka risken för bröstcancer respektive prostatacancer, ungefär ett tusental respektive 2 000. Vi har dessutom en bild av var i genomet vi bör leta i kommande studier”, säger professor Per Hall vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet (KI) i ett pressmeddelande.
Alla människor bär naturligt på SNP. Avgörande för hur det påverkar individen är var på DNA-strängen förändringen sitter. Forskarna hoppas att tydligare kunna förutsäga vilka personer som löper hög risk att drabbas av cancersjukdomarna.
”Jag tycker vi bör diskutera om vissa kvinnor med mycket hög risk för bröstcancer bör medicinera i preventivt syfte, till exempel med tamoxifen, som i dag ges i återfallsförebyggande syfte”, säger Per Hall.
Resultatet av de internationella forskningssamarbetet, som letts av KI, publiceras i vetenskapstidskriften Nature Genetics.
Gå till toppen