Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sundhage: ”Det här är inte bra”

Förbundskaptenen Pia Sundhage satt och såg LDB FC Malmö mot Lyon och var inte nöjd med det hon fick se. Men det handlade inte om resultatet.

Lyon hade besegrat LDB FC Malmö med 3–0 och enkelt gått vidare till semifinal. Det var egentligen en evakueringsmatch i kvällskylan, men Pia Sundhage såg den i ett längre perspektiv.
– Jag kritiserar inte Malmös satsning specifikt. Men nu hörde jag att något annat allsvenskt lag tagit in sin femte utländska spelare och så ser det ut överallt. Det är farligt för utvecklingen på lite sikt.
– Inget ont om Lotta Schelin, men jag har alltså henne och tre svenska försvarare att titta på när ett svenskt lag spelar i Champions League.
Salvan från Pia Sundhage var tydlig. Utländska spelare tar för många platser i de allsvenska lagen.
Den engagerade och temperamentsfulla förbundskaptenen kunde inte hålla igen, hon eldade upp sig trots att vinterkylan tog sig in i både ben och märg. Hon skrev ett par autografer, bet sig lite i tungan och sa:
– Det här ska jag egentligen inte säga nu. Vi har ett EM framför oss. Men jag skickar passningen till EFD (Elitföreningen Damfotboll) att något måste göras. Det här är inte bra.
Sydsvenskan har tidigare berättat om LDB:s internationella lag och en del handlar om att utländska spelare helt enkelt är billigare än svenska.
– För fem-sex år sedan var det annorlunda i allsvenskan. Inte la svenska lag större delen av budgeten på utländska spelare då, fortsatte Pia Sundhage. När Umeå gjorde resultat och vann Champions League var det kanske med tre-fyra utländska spelare.
Att Lyon spelade sin 113:e match i följd – eller något ditåt, ingen tycks veta säkert – utan förlust, oroade däremot inte Pia Sundhage.
– Nej, Lyon är inget hot mot fotbollens utveckling. De är snarare en inspiration för andra att försöka ta efter.
Det här blev närmast en internationell träningsmatch på högsta nivå, men LDB FC Malmö var definitivt närmare och jämnare i sitt spel den här gången.
Matchen stod i praktiken 1–0 – typiskt Lotta Schelin-mål, där hon bara sprintade mellan innerbackarna – ända fram tills slutminuterna, för Lyons andra mål var aldrig inne. Ett långskott träffade ribban och slog ner på mållinjen. Det visade tv-bilderna tydligt.
3-0 nickades in först i slutminuterna av Wendie Renard.
– Vi är inte så mycket efter, hävdade Ramona Bachmann bestämt, LDB:s absolut piggaste spelare i den här returmatchen, som hemmalaget gick in i med 0-5 från bortamötet..
– Vi behöver inte gömma oss efter den här insatsen. Jag tycker vi gör en bra match i dag, men vi gör inte mål. Vi måste bli effektivare och bli ännu bättre på att minimera våra individuella misstag, fortsatte hon.
Bachmann hade flera kvicka attacker med passningar på ett tillslag, men Lyons storväxta innerbackspar Wendie Renard och Laura Georges måste vara världens bästa.
– Lyon bjöd ändå på en del ytor, tyckte Ramona Bachmann.
Gå till toppen