Malmö

Äldre skålar för matlusten

Äldre äter inte tillräckligt och tappar lätt orken. Men personalen på äldreboendet Blomstergården har hittat en lösning: Alkohol.

Ove Holmstedt skålar på äldreboendet Blomstergården. ”Vinet väcker verkligen aptiten, det är den bästa kryddan”, säger han.Bild: Foto: Åsa Sjöström
På Blomstergården har ett tiotal bänkat sig i matsalen i väntan på påsklunch. I dag serveras kycklingschnitzel. Men det är inte det enda som det bjuds på.
– Skål! Det här är riktigt gott vin, säger Ove Holmstedt och sväljer en rejäl klunk vitt vin som han just fått serverat.
Det här är något Ove Holmstedt och de andra boende på Blomstergården kan vänta sig mer av i framtiden.
– De äldre riskerar att bli undernärda, de äter inte tillräckligt, säger Jessica Öberg, chef på Blomstergården som nu vill servera alkohol oftare. Inte bara vid högtiderna.
– Vid stigande ålder tappar de äldre både smak och lukt. Vi har därför försökt att duka fint och servera färgglad mat, men vi har märkt att om vi även serverar alkohol ökar aptiten, säger Jessica Öberg.
Margareta Westman tackade igår nej till vinet.
– Det starkaste jag brukar dricka är cider, säger Margareta Westman som ändå erkänner att alkohol gör skillnad för aptiten.
– Jag blir hungrigare och samtidigt piggare, säger hon.
Jessica Öberg har även tagit fram en jordgubbsdrink till de boende på hemmet. I höstas vann drinken Malmö stads dietisters drinktävling i samband med Måltidens dag.
Men jordgubbsdrinkar är inget för Ove Holmstedt.
– Det bästa hade istället varit en sexa renat, säger han och skrattar.
FAKTA/Blomstergårdens prisade drink
(För 20 personer)
1,5 liter ginger ale.
1 liter vitt vin.
1,5 liter Sprite.
1 liter frysta jordgubbar, som fungerar som isbitar.
Lite vodka, efter tycke och smak.
Gå till toppen