Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

S-kvinnor rustar för ny strid

Socialdemokraternas kvinnoförbund framstod som segrare 2009. Men nu säger partiledaren Stefan Löfven att han inte vill utlova nya pappamånader. Inför kongressen laddar kvinnoförbundet för ännu en strid.

Frida Trollmyr.
Socialdemokraternas kvinnoförbund framstod som segrare 2009. Men nu säger partiledaren Stefan Löfven att han inte vill utlova några nya pappamånader vid en valseger. Inför kongressen laddar kvinnoförbundet för ännu en strid.
Det var en oktoberkväll 2005. I en monter på Malmömässan stod socialdemokraten Frida Karlsson och packade upp blöjor. Årets partikongress skulle snart börja, och den nybildade feministiska S-kvinnoklubben Avantgarde i Malmö ville visa sina partivänner att kvinnor tar ut mycket mer föräldraledighet än män. De byggde en hög blöjstapel, och en låg.
Avantgarde ville se en radikal förändring: Bort med möjligheten för föräldrar att överlåta dagar till var-and-ra, lås ett lika stort antal dagar till varje förälder. Det skulle tvinga fram en jämnare fördelning mellan kvinnor och män.
– Det var en infekterad debatt, minns Frida som numera heter Trollmyr i efternamn.
Föräldraförsäkringen var en het fråga vid den tiden. Reglerna då var som idag: två så kallade pappamånader är låsta till vardera förälder, resten kan föräldrarna fördela fritt. Konsekvensen av valfriheten är att kvinnor tar ut nästan åtta av tio föräldradagar. Karl-Petter Thorwaldsson, som idag är LO-ordförande, hade gjort en utredning som mynnade ut i ett förslag om en hårdare styrning genom en tredelning: att en tredjedel reserveras för vardera föräldern och att familjen behåller en tredjedel att fördela efter eget tycke.
Statsminister Göran Persson (S) avfärdade idéerna.
– Det kommer inte att bli någon kvoterad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod, det är min bestämda uppfattning, sade han inför kongressen.
Väljarna skulle inte uppskatta en sådan reform, menade han:
– Jag tror inte att det skulle vara till vår fördel, om jag uttrycker det försiktigt.
Efter det beskedet var det knappast någon överraskning att motionerna om kvotering inte fick majoritet på kongressen.
– Vi blev besvikna men inte förvånade. Vi tänkte att detta är en fråga som kommer att ta tid, säger Frida Trollmyr.
Nästa ordinarie partikongress hölls på Älvsjömässan 2009. Då hade Socialdemokraterna förlorat regeringsmakten och Mona Sahlin blivit partiledare. Och i debatten om föräldra-försäkringen hade vinden vänt. Kongressen ställde sig nu bakom en tredelning.
– Vi blev såklart jätteglada, säger Frida Trollmyr.
Men beslutet blev inte ett skarpt förslag. 2010 när Socialdemokraterna gick till val ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade de inget gemensamt vallöfte om föräldraförsäkringen.
– Jag vet faktiskt inte varför, men jag tror inte det var läge, säger Frida Trollmyr.
Hon upplevde att det blev en backlash i debatten.
– Många i partiet var nöjda med kongressbeslutet om en tredelning. Det var inte: "Nu går vi vidare!"
I S-klubben Avantgarde i Malmö spreds en tvekan. Feministerna som staplat blöjor 2005 var inte längre lika övertygade om att det var nödvändigt att dela upp dagarna helt lika mellan föräldrarna.
– Flera som var med 2005 hade själva blivit föräldrar, de tyckte att det ändå var bra att kunna bestämma en del själva, säger Frida Trollmyr.
– Vi diskuterade mycket kring konsekvenserna. Om en likadelning skulle slå mot ensamstående eller på något sätt gå ut över barnen om den andra föräldern inte tog ut hela sin del. Jag ska erkänna att jag själv inte var lika övertygad som tidigare.
Idag hänger frågan fortfarande i luften.
Partiledaren Stefan Löfven har uttryckt att han är bekymrad över att kvinnorna tar ut så mycket mer föräldraledighet än män. I en intervju i Expressen 2012 sade han:
– Vi har här en välfärdsreform som är till för att barnen ska få tillgång till båda föräldrarna och föräldrarna ska ha tid till barnen. Och så ser vi att reformen i sig bidrar till ett ojämställt arbetsliv. Då måste vi diskutera om det är okej att det bara pågår. Ska vi inte göra något åt det?
Just detta, att det ojämna uttaget leder till att kvinnor får lägre lön och sämre möjligheter i arbetslivet, var det argument som gjorde att Frida Trollmyr slutade tveka om att det är rätt att tvinga fram en likadelning genom nya regler.
– Om partiet menar allvar med en jämställd arbetsmarknad måste man koppla ihop det med föräldraförsäkringen, säger hon.
Men Stefan Löfven vill inte att partiet ska utlova några fler pappamånader inför valet 2014. Föräldraförsäkringen nämndes inte i februari 2013 när partiledningen presenterade det så kallade framtidskontraktet med prioriterade valfrågor. Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson kommenterade: "Socialdemokraterna är ett feministiskt parti – men ändå vågar man inte säga att föräldraförsäkring-en ens på sikt ska delas lika mellan män och kvinnor."
Stefan Löfven fick motivera sig i en rad intervjuer. Han sade som han gjort tidigare: att kvinnorna tar ut så mycket mer föräldraledighet leder till ojämställda villkor på arbetsmarknaden. Men han landade i samma slutats som Göran Persson: att ett skarpt förslag om hårdare styrning kan skrämma bort väljare.
– Barnfamiljerna sitter vid köksbordet och anser att "det här är våran fråga, det är vi som ska bestämma över den". Då vill inte vi kasta villkoren överbord, sade han i SVT:s Agenda.
– Däremot är det vår skyldighet, och det tänker jag se till att leda, att vi måste ha en diskussion och debatt. En opinionsbildning.
Lena Sommestad är ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund.
– Jag blir väldigt besviken över att det här dras i långbänk, säger hon.
Nu inför kongressen kräver kvinnoförbundet att partiledningen gör föräldraförsäkringen till ett skarpt vallöfte, att S utlovar en tredelning nästa mandatperiod, och på sikt en likadelning. De har stöd av bland andra LO, SSU och TCO.
Lena Sommestad håller med Stefan Löfven om att opinionsbildning är viktigt, men hon vill samtidigt se konkreta reformer.
– Jämställdhetspolitik handlar ju om att förändra strukturer i samhället. Sådana beslut har aldrig varit enkla. Men om vi hela tiden ska anpassa oss kan vi aldrig driva frågor som utmanar normer och rådande strukturer. Nu backar vi innan vi ens har börjat argumentera. Istället för att berätta varför en tredelning är viktig tiger vi oss igenom debatten. Risken är att partiet tappar förtroende när det gäller våra jämställdhetspolitiska ambitioner. Att det sprider sig en uppgivenhet.
Folkpartiet utmanar i frågan, nya jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) vill införa en tredje pappa-månad.
– Det finns en risk att vi förlorar initiativet, säger Lena Sommestad.
Men vad vill väljarna? Det är svårt att avgöra, konstaterar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet. Jämställdhet är inget område som väljarna prioriterar högt, enligt opinionsundersökningar.
– Det bidrar alldeles säkert till att Socialdemokraternas partiledning inte vill driva frågan, säger Jonas Hinnfors.
Ett parti kan påverka opinionen genom att börja driva en fråga. Men det är inte säkert att det skulle stärka argumenten för en hårdare styrning av föräldraförsäkringen så att männen tar ut mer.
– Det dröjer nog faktiskt kvar lite könsstereotypa åsikter i de väljargrupper som traditionellt dras till S.
Jonas Hinnfors ser att Socialdemokraterna kan få svårt att argumentera mot Vänsterpartiet när S undviker vallöften om föräldraförsäkringen.
– Socialdemokraterna har lagt sig nära mitten i många frågor och det finns alltid en risk att partiets väns-terflygel börjar glida mot Vänsterpartiet.
Samtidigt konstaterar han att föräldraförsäkringen hittills inte varit en fråga som Vänsterpartiet vunnit väljare på.
I Malmö förbereder sig Frida Trollmyr för kongressen i Göteborg. Hon åker dit som ombud för första gången. Hon stöder S-kvinnors krav på att partiledningen utlovar en tredelning vid en valseger, och tydligt siktar på en likadelning. Hon är också redo att försvara det gamla beslutet om en tredelning. Men hon hoppas att det inte ska behövas.
– Det känns som att vinden har vänt i samhället, att fler är beredda att sluta upp kring en kvoterad försäkring. Kanske det har vänt i partiet också.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen