Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Lorensborg blir Loreensborg

Caroli City blir Carola City och Lorensborg döps om till Loreensborg. Det är två av nyheterna i Malmös hyllning till Eurovision Song Contest.

På söndagseftermiddagen monterades den första Loreensborgsskylten upp på Lorensborgsgatan. Ingvar Andersson håller i stegen, Joakim Andersson skruvar.Bild: Foto: Peter Frennesson
Observera! Denna text är ett aprilskämt
Det har gått rykten i flera veckor om att Malmö stad har oväntade planer inför Eurovision Song Contest och idag kan Sydsvenskan avslöja det överraskande innehållet. Vid tekniska nämndens nästa möte, den 4 april, lägger socialdemokraterna fram ett förslag om att permanent döpa om fem platser i Malmö för att hylla Sveriges fem historiska vinnare i Eurovision Song Contest, ESC.
Köpcentret Caroli City döps om till Carola City, stadsdelen Lorensborg blir Loreensborg, området Herrgården är tänkt att få namnet Herreysgården, Baltiska Hallen blir Abbaltiska hallen och koloniområdet Elinelund ska bli Perrellinelund. Namnbytena ska vara genomförda redan till den 12 maj, då ESC-veckan i Malmö startar. Från början var namnbytet tänkt som en rolig gest under tävlingen, men det förslag som nu läggs fram handlar om en permanent lösning.
– Vi har i flera månader diskuterat hur vi ska sätta ESC-finalen 2013 på kartan för all evighet. Malmöborna gillar Eurovision och den kärleken är evig, så vi tror att dessa namnbyten fungerar, säger Ingela Forsman (S), ordförande i tekniska nämnden som ger direktiven åt gatu- och fastighetskontoret.
Hon räknar med att beslutet kommer att gå igenom och sedan kommer det att gå fort. Curt-Eric Holmquist på Gatukontoret bekräftar att förberedelserna börjat och på vissa håll har man redan tjuvstartat. Igår satte man upp en första Loreensborgs-skylt på Lorensborgsgatan för att kunna fotografera den och ha med i marknadsföringen av projektet.
– Det går snabbt. Vi behöver bara ett par dagar för att sätta upp nya skyltar, eller måla om de gamla, på de olika platserna. Samma sak med att få infört de nya namnen på officiella kartor på internet och i olika adressregister, konstaterar Curt-Eric Holmquist.
Oppositionspolitikerna är dock kraftfullt kritiska.
– Detta börjar verka populism, banne mig. Malmö är visserligen en stad i ljus under Eurovision-veckorna, men detta... det gör ont. Vi gör allt för att stoppa detta vettlösa förslag, säger Torgny Söderberg (M), ledamot i tekniska nämnden.
Planen är också att göra hela satsningen till ett demokratiprojekt där Malmöborna ska involveras. En sjätte geografisk plats i Malmö ska nämligen också få namn efter Eurovision Song Contest eller Melodifestivalen. Den platsen ska Malmöborna själva få rösta fram. Omröstningen ska påbörjas i mitten av april, men redan nu kan Sydsvenskans läsare hjälpa Malmö stad och gå in på Sydsvenskan.se och föreslå platser som är lämpliga för Eurovision-namnbyte.
Vilken stadsdel vill du döpa om?
Gå till toppen