Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggstrejk avblåst

Det blir ingen strejk på landets byggarbetsplatser på tisdag. Båda parter har sagt ja till medlarnas bud.

Bild: Arkivfoto: Linda Axelsson, 2012
Det stod klart på måndagskvällen sedan medlarna lyckats ena parterna, fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier. Totalt var det 3 000 byggare på cirka 160 arbetsplatser, varav tolv i Skåne, som omfattades av strejkvarslet. Max IV var en av byggarbetsplatserna.
Men Byggnads accepterade till slut medlarnas bud. I korthet innebär det följande:
Exportindustrins lönenorm, märket*, blir norm även för byggbranschen. Ökade satsningar på arbetsmiljö, bättre introduktion av nyanställda, utökad utrustning och fler hälsoundersökningar ingår också i överenskommelsen.
– För oss och medlemsföretagen har arbetsmiljön och entreprenadfrågorna varit en del av det dagliga arbetet länge och vi fortsätter lika målinriktat som tidigare. Det viktigaste för oss nu är att förbättra relationerna med Byggnads och få stopp på de ständiga lönekonflikterna, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.
Parterna ska framöver gemensamt utveckla system för att lättare kontrollera vilka entreprenörer som finns på arbetsplatser. Myndighetskontroller, månadsvis inbetalning av skatt på individnivå, närvaroliggare, oannonserade arbetsplatsbesök, registrering av utländska företag hos Skatteverket är några av åtgärderna.
– Idag kan alla byggnadsarbetare i det här landet sträcka på sig. Vi har idag fått till ett program för införande av huvudentreprenörsansvar. Det innebär att vi kommer att tillsätta en grupp, med oberoende personer som är väl insatta i problematiken, för att effektivt jobba fram lösningar på hur ansvaret över entreprenörskedjorna ska regleras i avtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Det är inte bara parterna inom byggindustrin som påskförhandlat. Industriförhandlingarna som gick i stå under söndagen togs upp igen under måndagseftermiddagen. De hade sent på måndagskvällen ännu inte nått någon lösning.
Fotnot: LO, Svenskt Näringsliv och framför allt Medlingsinstitutet har som mål att den konkurrensutsatta industrin ska sätta ramen, märket, för hur mycket lönerna får stiga i samhället.
Vad tycker du om medlarnas bud? Diskutera här nedan.
Gå till toppen