Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tivolis rutschebane er ikke svensk

Bergochdalbanan på Baltiska utställningen låg i utkanten av området, längs Malmö-Ystads järnväg (idag Carl Gustafs väg) där man idag kan spela boule och beskåda den så kallade Acetylenpaviljongen. (Bild ur boken Baltiska utställningen 1914)
Tivolis hundraåriga bergochdalbana i Köpenhamn ska renoveras och återfå sitt ursprungligt utseende. Som Malmöbo kan man då frestas att med ett ödmjukt men illmarigt leende påtala att ”Rutschebanen” – den äldsta attraktionen på Tivoli, och en av de äldsta berg- och dalbanorna i världen – faktiskt ursprungligen är från andra sidan Sundet, uppförd till Baltiska utställningen 1914. Men det ska man inte göra. Det är nämligen en myt, även för danskarna tills alldeles nyligen.
Byggnadsantikvarie Olga Schlyter som skriver ett kapitel om spåren efter Baltiska utställningen till den kommande boken ”Malmö 1914” har kollat upp uppgifterna, spridda lite här och där, bland annat på wikipedia (tillägg: felet blev borttaget den 22 april 1914).
– Det stämmer inte i tiden och de är inte ens speciellt lika. Jag checkade med informatören på Tivoli där man plockade fram lite pressklipp. Sedan dess är uppgiften ändrad på danska wikipedia, berättar Olga Schlyter.
Den Baltiska utställningen öppnade 15 maj 1914 och pågick till 4 oktober. Medan ”Rutschebanen” enligt de danska tidningsartiklarna körde sin första tur redan i juni samma år.
– Frågan är dock var bergochdalbanan i Malmö blev av?, undrar Olga Schlyter utan att ha något svar på frågan.
En teori är att Bergbanan från Baltiskan är identisk med den som senare uppfördes i Folkets park, längs Falsterbogatan och strax bakom dagens Nöjesteatern. Men i så fall låg den först nermonterad i många år, vilket är mindre troligt. Parkbanan restes först i mitten av 20-talet (och gick upp i rök i en eldsvåda den 8 april 1944).
Om bergochdalbanan i Folkets park var densamme som besökarna till Baltiska utställningen åkte i 1914 är svårt att finna ut. Den brann ner 6 augusti 1944.Bild: Sydsvenskan
Gå till toppen