Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven backar från trycket

Stefan Löfven backade från trycket från ungdomsförbundet SSU. Därmed lovas unga arbetslösa utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar.

Bild: Foto: Scanpix
Han hälsades som en amerikansk president när han gick ner för trappan i kongressalen, vinkade och gjorde segergester – och belönades med stående ovationer.
Strax efter 13.30 på torsdagen valde S-kongressen Stefan Löfven till partiledare med acklamation.
I kön bland dem som ville gratulera och överlämna röda rosor stod hans företrädare: Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt.
Hans länge emotsedda linjetal var av traditionellt socialdemokratiskt snitt. Löfven anspelade tidigt på Per Albins Hanssons solidariska folkhem.
- Vi ska bygga ett samhälle som vi vill att en bra familj ska vara, sade Löfven.
En nyhet var att Löfven backade i en av kongressens stridsfrågor. SSU har krävt att unga arbetslösa garanteras utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar. Partiledningen har sagt nej. Men nu svängde Löfven. Reformen blir ett vallöfte.
- Ingen ung ska någonsin lämnas i passivitet, alla unga ska studera eller arbeta, sade Löfven och fick sin längsta applåd.
I kongressen stora stridsfråga – vinst i välfärden – stod han fast vid linjen "nej till förbud".
Löfvens fokuserade som väntat i sitt tal på jobben och målet om full sysselsättning. Men han argumenterade med oväntad kraft mot rasism och främlingsfientlighet – liksom för jämställdhet och mot våld mot kvinnor.
- Fega män som med våld och hot försöker kuva starka kvinnor. Det slår mig i hjärtat. Som socialdemokrat. Som man. Som feminist. Attackeras en så attackeras vi alla!

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen