Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Skolbibliotek med världsklass

I Ängdala skolors kafé är det fullt av elever på lunchen. Men det är också många som väljer att hänga ett rum bort, inne på biblioteket. Kanske är det inte så konstigt på ett skolbibliotek i världsklass.
– Det ska vara skolans hjärta, säger bibliotekarie Susanne Bergquist.

Tidigare i veckan fick Ängdala skolors bibliotek, Mediateket, utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass” av Akademikerfacket för konst och kultur.
Susanne Bergquist har arbetat där som bibliotekarie i fyra år och håller öppet för över 500 elever. Barnen känner sig hemma i biblioteket och hos Susanne Bergquist.
– Hon vet var man ligger i sin läsning och vilka böcker man gillar, det är mysigt att komma hit, säger Caroline Gränsbo, 12 år.
För att få utmärkelsen ska bibliotekarien arbeta med att förbättra elevernas läsfärdighet. På Mediateket har Susanne Bergquist ordnat bokcirklar med lärarna och boklotteri för barnen.
– Det handlar om att eleverna ska hitta till böckerna. Jag brukar gå ut i klasserna och prata om böcker, då inspirerar man dem att läsa, säger hon.
Ett annat kriterium för att hålla världsklass är att lära eleverna om källkritik.
– Om det exempelvis står samma sak på flera sidor på nätet är det mer trovärdigt, berättar Jacob Dorninger, 9 år, som nyligen har lärt sig att söka på internet.
Bibliotekarien ska även lära eleverna att hantera sin digitala identitet. Susanne Bergquist pratar både om bloggar, Twitter, Facebook och Instagram med eleverna.
– Jättemånga skolor tycker att det är föräldrarnas ansvar, men tyvärr funkar inte alltid det. Även om jag älskar internet så finns det mycket ont där ute.
Isabel Bassani, 15 år, instämmer.
– I vår klass har vi till exempel läst en bok om Alexandramannen, det är ju ett bevis på att man måste veta vad man gör, säger hon.
Susanne Bergquist tycker att alla skolbibliotek borde ha en bibliotekarie.
– Tyvärr krävs det inte, men vi behövs. Det är inte lika många unga som läser i dag och de behöver uppmuntras. Alla skolor borde ha ett bibliotek i världsklass.

Skolbibliotek i världsklass

Akademikerfacket för kultur och kommunikation, DIK, utser ”Skolbibliotek i världsklass”. I år har bland annat Mediateket på Ängdala skolor fått utmärkelsen.
För att vara i världsklass har en expertgrupp på DIK tagit fram ett flertal kriterier som ska uppfyllas. Biblioteken ska bland annat vara en tydlig del av skolans pedagogiska vision, skolbibliotekarien ska ge lärare och elever stöd att hitta lämpliga lärresurser, stärka elevernas läsförmåga och lära ut om informationssökning och digital identitet.
Gå till toppen