Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Anti-kaféerna mysiga oaser

Kaffet är gott. Ändå kallas det för ett anti-kafé. Andra talar om ”ett fritt utrymme”. Det enda man betalar för är tiden man tillbringar här. 

Kaféet Tsiferblat vill vara som en god väns hem. Kaffet är gratis – kunderna betalar för den tid de tillbringar i lokalen.Bild: ALEXANDER BELENKY
Torget Vosstanija är femmiljonerstaden S:t Petersburgs hetsigaste trafikrondell. Men i hörnet av torget, vid huvudgatan Nevskij Prospekt, tre trappor upp i ett gammalt palats, tar stressen plötsligt slut.
På dörren står det ”Tsiferblat – Välkommen”. Ordet betyder ”urtavla”. Den som inte känner till adressen har ingen chans att hitta hit. Nere på gatan finns ingen skylt, ingen reklam, bara en minimal dörrklocka.
– Det viktigaste för oss är att folk har det bekvämt och mysigt här. Vi vill att vårt ställe ska påminna om en god väns hem dit man själv kommer på besök, säger projektledaren Inga Belingua.
Konceptet har kallats för ett anti-kafé. Tsiferblat bjuder på kaffe, te och kex. Du får dricka hur mycket kaffe du vill. Och det är inget pulverkaffe, utan bönor av bästa kvalitet. Dessutom kan man ta egen mat med sig och värma upp i mikron.
Det enda man betalar för är den tid man tillbringar på stället. Priset är minst sagt demokratiskt. Första timmen kostar motsvarande 25 kronor, sedan halveras priset.
– Vi gör ingen förlust, men pengarna är inte det viktigaste. Allt handlar om vårt fria utrymme och vår öppna dialog med våra gäster, säger Inga Belingua.
– Hej, är det första gången du är på besök hos oss? undrar Sergej när jag stiger in över tröskeln. Vill du ha kaffe eller te?
Jag ber om en cappuccino och slår mig ner vid ett enkelt träbord. Inredningen är anspråkslös och genuin, allt i trä med några antika skåp i hörnet. Ur högtalarna strömmar jazz. Överallt ligger personliga detaljer som små statyer eller kramdjur.
Den som vill kan ta av sig skorna och lämna jackan i garderoben. På fönsterbrädet ligger någon och sover på en madrass. Vid de övriga borden sitter en handfull studerande. Alla har en väckarklocka framför sig på bordet.
Det första Tsiferblat öppnades i Moskva för nåt år sen. Nu finns konceptet i flera städer: Rostov-na-donu, Kazan, Nizhnij Novgorod i Ryssland samt Odessa och Kiev i Ukraina. I S:t Petersburg finns redan två – och ett flertal andra som direkt har kopierat konceptet.
– Hemligheten bakom vår framgång är den fria atmosfär vi bjuder på och de intressanta människor som sitter här, säger Inga Belingua. Här kommer man bort från storstadens stress och kaos. Här är hemtrevligt och mysigt. Ingen ska behöva känna sig som en kund här, utan som vår gäst.
Den största gruppen som besöker Tsiferblat är studerande, men även många äldre har hittat stället. Kaféet gör ingen reklam, utan allt fungerar via sociala nätverk på internet och via djungeltelegrafen.
– Vi vill inte ha ett stort flöde av människor här, förklarar Inga. Vi vill ha dem som förstår och uppskattar vårt koncept.
Frihet är ett honnörsord på Tsiferblat, men det finns några strikta förbud. Alkohol, tobak och svordomar är bannlysta. Man får inte äta skräpmat – för det luktar så illa. Istället uppmanas man att vara social och kreativ.
I Tsiferblats andra rum står ett piano som vem som helst får använda. På kvällarna arrangeras språkkurser i engelska, franska och spanska. På helgerna, när kaféet håller öppet hela natten, visas kvalitetsfilmer. Litteratur och diktläsning står högt i kurs. Den som deklamerar en dikt belönas med gratis tid.
– Vi söker ständigt efter nya idéer och program, säger Inga. Tsiferblat är ett enda stort pulserande experiment. Men vi betonar ärlighet och enkelhet i allt, i relationen mellan människor, vi skyr allt konstgjort och tillgjort. Vi försöker skapa ett utrymme där kulturen och humanismen fritt får härska – och vi hoppas att det smittar av sig och gör världen lite bättre varje dag.
I det tredje rummet sitter två män och jobbar framför sina datorer. En kvinna läser sina läxor.
– Ibland stämmer jag träff här, ofta arbetar jag, ibland tar jag bara en kaffe och pratar med folk, säger 28-årige Sergej. Jag tycker om den här hemtrevliga och individuella atmosfären.
Sergej jobbar som frilans inom grafisk design och kommer hit så ofta han kan. Tidigare jobbade han mest hemma, men det blev tråkigt i längden.
– Dessutom kan man träffa kolleger här, säger han. I bästa fall kunder. På andra kaféer får jag en obekväm känsla när kaffet är slut och jag behöver fortsätta jobba. Men inte här på Tsiferblat. Här har man samma frihet som hemma.
Gå till toppen