Ekonomi

ESC kan bli bakslag för hotell

Eurovision Song Contests positiva effekt på hotellnäringen uteblir på regional nivå. SVT har bokat av hotellrummen i Lund. Helsingborgshotellen fick aldrig frågan.

Maria Paulsson Rickle, vd på Grand Hotel i Lund, har blivit av med 40 procent av rumsreservationerna under två veckor i maj. SVT avbokade nyligen samtliga hotellrum i Lund kopplade till Eurovision.Bild: Arkivfoto: Jenny Leyman, 2011
– Man har överskattat vilka effekter Eurovision skulle få och då är det lätt att det blir en besvikelse istället för positiva känslor som det borde vara kring ett sådant här stort arrangemang, säger Maria Paulsson Rickle, vd på Grand Hotel i Lund.
I början av juli stod det klart att Eurovision Song Contest, ESC, skulle arrangeras i Malmö. Skånska tjänstemän och politiker berättade om de stora intäkterna musiktävlingen skulle ge näringslivet i hela regionen.
Regionstyrelsens ordförande, Pia Kinhult, var en av dem som uttalade sig.
– Det har betydelse för hela storstadsregionen – inte bara Malmö–Lund, utan hela Skåne och Öresund, sa hon i juli 2012.
Nu visar det sig dock att en av de främsta källorna till turismekonomiska intäkter – hotellnätter – framförallt kommer att landa i Malmö. Samtliga länders delegationer, representanter för pressen och anlitade av Sveriges television, SVT, kommer att bo där.
– Det har ju snackats om att det ska bli helt fullt i regionen men än så länge är det inte det. På vårt hotell är inget bokat som har med Eurovision att göra, säger Johan Knutsson, direktör på Hotell Duxiana i Helsingborg och ordförande i Helsingborgs hotellgrupp.
Inte heller på Elite Hotels i Helsingborg finns några bokningar kopplade till Eurovision och enligt Annika Birkfeldt som leder hotellet har de inte fått frågan.
– Vårt hotell har inte haft någon bokning gällande Eurovision och det har inte varit aktuellt för oss, säger hon.
Lundahotellen tillfrågades dock och fram till årsskiftet var 40 procent av Maria Paulsson Rickles hotellrum på Grand bokade av SVT under fem veckor i anslutning till ESC. Omkring årsskiftet skars bokningen ner från fem veckor till två veckor och i mars bokade SVT av samtliga rum i Lund.
– Risken är att vi kommer att se en negativ effekt av Eurovision i Lund. Bokningen gjorde att vi gick ut till våra avtalskunder och bad dem att inte schemalägga något i Skåne under den perioden och maj är vanligen en bra månad för oss med många konferenser och evenemang, säger Maria Paulsson Rickle.
Från SVT:s sida skriver presskontakten Jan-Erik Westman i ett mejl att de har valt att avboka hotellrummen i Lund på grund av det sämre geografiska läget.
"Vi har släppt reservationerna i både Lund och Köpenhamn (som ju inte var någon option för delegationerna och fansen eftersom vi ville ha dem nära bland annat av logistiska skäl)."
Maria Paulsson Rickle tycker dock att SVT borde väga in andra faktorer än läge. I Malmö finns exempelvis brist på lågbudgethotell.
– Avståndet mellan Lund och Malmö är mindre än mellan förorter och storstäder. Man borde kanske välja utifrån var det finns hotell i olika kategorier snarare än var de ligger, säger hon.

40 procent

... av rummen på Grand Hotel i Lund var bokade av SVT fram till för några veckor sedan. Sedan avbokades rummen på grund av det geografiska läget.
Läs alla artiklar om: Eurovision Song Contest
Gå till toppen