Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Höjd säkerhet i nya lokaler

Säkerheten höjs nu ytterligare i Malmö tingsrätt.
En ny säkerhetssal och en ny häktningssal tas i bruk i det nya rättscentret.

– Det är hotbilden mot en förhandling som avgör om den kommer att hamna i säkerhetssalen. Det kan till exempel handla om risken för fritagningsförsök, säger säkerhetschef Ulf Cederborg.
Tingsrätten behåller sina gamla lokaler på Kalendegatan, men utökar med den nya säkerhetssalen och häktningssalen i rättscentrum.
Rättscentrum byggs intill polishuset på Porslinsgatan. Det ska bland annat också rymma lokaler för polisen, åklagare och kriminalvården.
Minst 16 åtalade ska kunna rymmas samtidigt i den nya säkerhetssalen, fler om de har delvis samma advokat.
– Vittnen kan föras in andra vägar och slippa möta de misstänkta. De ska också slippa att möta anhöriga till misstänkta som vill försöka påverka dem på olika sätt, säger Eva Wendel Rosberg, chef för tingsrätten.
Åtalade kan föras direkt till rättegång från häkteslokaler i samma byggnadskomplex. Därmed kan polisen slippa att bevaka transporter av häktade till tingsrätten på Kalendegatan.
Det finns ett tydligt behov av en ökad säkerhet, menar Eva Wendel Rosberg.
– På 90-talet var det en stor sak om vi hade säkerhetskontroller. Det är mer vardag nu.
Hon pekar på hur antalet allmänna säkerhetskontroller i Malmö tingsrätt har ökat de senaste åren. De var 3 stycken 2008 och 86 stycken 2011.
Ny lagstiftningen gjorde det möjligt för tingsrätten att införa en kontinuerlig säkerhetskontroll av alla besökare från och med halvårsskiftet 2012.
Att den organiserade brottsligheten ”har ett starkt fäste i Malmö” gör att behovet av säkerhetskontroller inte kommer att minska under 2013, enligt Patric Heimbrand, biträdande polisområdeschef i Malmö.
Gå till toppen