Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Konsten är som livet självt”

För nio år sedan vandaliserade en israelisk ambassadör deras installation på Historiska museet i Stockholm. Nu visar makarna Feiler för första gången sin konst i Malmö.

Gunilla Sköld Feiler och Dror Feiler ställer ut på Galleri Rostrum i Malmö. Utställningen har de valt att kalla ”Samtidigt på olika platser”.
Ända sedan deras uppmärksammade installation ”Snövit och sanningens vansinne” förknippas de båda konstnärerna med politik. Installationen väckte stor debatt efter att den dåvarande israeliska ambassadören Zvi Mazel vandaliserade verket framför tv-kameror 2004.
Dror Feiler är född och uppväxt i Israel och kommer från ett politiskt hem. Gunilla Sköld Feiler är född i Norrköping och kommer inte från ett uttalat politiskt hem. Trots sina skilda bakgrunder drar sig ingen av dem för att ta ställning.
I tre år har Dror Feiler engagerat sig för, och rest med, Ship to Gaza i deras försök att uppmärksamma och bryta den israeliska blockaden. Nu har den israeliska staten gett honom inreseförbud i tio år. Straffet drabbar inte bara honom själv utan även hans 90-åriga mamma som bor kvar i Israel. Det är ett högt pris att betala och frustrationen är uppenbar.
– Jag trodde inte att det skulle bli så här jobbigt men priset är ändå mindre än många andra i världen får betala för sina politiska ställningstaganden, säger han.
Till hösten ställer Dror Feiler upp som kandidat för Vänsterpartiet. Men de är inte rädda att politiken ska stå i vägen för konsten. Det är ifrågasättandet som driver Dror Feiler både privat och konstnärligt. Det handlar om att väcka debatt och möjliggöra nya tankar och Gunilla Sköld Feiler tror inte att en oppositionell person som maken kan vara ett parti troget.
– Politik har dåligt rykte i Sverige men allt vi har är ju ett resultat av politik. Här är man så rädd för att själv ta ställning och det gör det lättare att etikettera de som gör det, säger Dror Feiler.
Utställningen ”Samtidigt på olika platser” beskriver både deras liv och vår samtid. De vill sätta fingret på att vi alltid befinner oss på olika platser samtidigt, både geografiskt och mentalt.
1978 gick Gunilla Sköld Feiler ut Kungliga konsthögskolan i Stockholm och har varit verksam konstnär sedan dess. Hon har ställt ut både ensam och tillsammans med maken på en mängd platser men aldrig tidigare i Malmö.
Nu ställer hon ut teckningar och målningar i tusch. Hennes bilder har fokus inåt, mot de psykologiska rummen. Dror Feilers videoverk är mer utåtriktade och visar världen utanför, men flera av verken har de gjort tillsammans. Hennes konst är mer poetisk och eftertänksam medan hans är våldsammare och högljudd. Spretigheten i konsten tycker Gunilla Sköld Feiler visar kontrasten mellan dem som både individer och konstnärer.
Trots sina olika uttryck verkar de på ett personligt plan ha svårare att skilja sig åt. De lägger sig i varandras resonemang, avbryter varandra ofta och hjälps åt att finna rätt ord. Konst och liv går ihop och makarna Feiler är överens om att de inte går att separera.
– Konsten är som livet självt och består inte enbart av medvetna val. Du gräver där du står och arbetar man aktivistiskt kommer det förr eller senare att synas i konsten, säger Gunilla Sköld Feiler.

Samtidigt på olika platser

Medverkar: Gunilla Sköld Feiler och Dror Feiler
Var: Galleri Rostrum, Västergatan 21.
När: 6-28 april. Vernissage lördag 6 april klockan 12-16. Klockan 14 presenterar och samtalar konstnärerna och klockan 15 spelar Dror Feiler musik.
Gå till toppen