Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En språkresa som tas på allvar

Kan man göra dokusåpa av vad som helst? Ja, det verkar så. SVT har i flera år utvecklat konceptet som från början hörde de kommersiella kanalerna till.

Svenska till varje pris, med deltagarna Daniela, Qutaiba, Abdulaahi, Pornthip, Francisco, Carole, Pashtoon och Wajiha.
Vi har till exempel fått se public service-serier om en brokig samling som ska lära sig sjunga vackert i kör (”Den sjungande trappuppgången”), kändisar som ska läsa sig dirigera (”Maestro”), svenskättade amerikaner som söker sitt ursprung bland röda stugor med vita knutar (”Allt för Sverige”) och tonåringar som ska lära sig veta hut (”Ung & bortskämd”).
Nu ger sig även UR helt oförskräckt in i genren med något som närmast liknar en propagandaserie för sfi, Svenska för invandrare. Åtta människor mellan sjutton och femtio år med lite olika förkunskaper ska lära sig bra svenska på åtta veckor. Ett slott på landsbygden är deras internat och det finns två heltidslärare engagerade och en del gästande kända och okända extrapedagoger.
Varje avsnitt inleds med en speakerröst som till dramatiska bilder säger ”de kommer från förtryck, krig och ett liv på flykt”. Deltagarna kommer från Somalia, Irak, Kamerun, Afghanistan, Thailand, Bulgarien och Ecuador.
På pappret kanske detta kan synas både lättköpt och cyniskt och kanske går det att spåra någon av dessa ingredienser också – men faktum är att det är en tv-serie som känns otroligt mycket här och nu. Många runt omkring oss kämpar som tokiga med att lära sig svenska genom sfi eller på andra sätt och språket är ju ett så otroligt viktigt verktyg för att kunna ta sig in i det svenska samhället. För alla som pratar och förstår svenska obehindrat är serien helt enkelt en väldigt bra påminnelse om att vi alla inte har det likadant.
Vid sidan av själva undervisningen berättar deltagarna sina historier. Om hur de haft det i sina hemländer, hur de har kommit till Sverige och om sina förhoppningar och drömmar om framtiden.
Det första avsnittet av åtta sändes i onsdags, jag har sett tre avsnitt och kan konstatera att ”Svenska till varje pris” är tv med ett ovanligt stort djup. Tempot är skönt långsamt och eftertänksamt.
Med detta sagt är det också ett program att skratta med, språkförbistring är roligt och de utvalda deltagarna är såklart intresserade av att lära sig svenska på riktigt, annars skulle det ju vara en larvig serie.
I seriens början har det till stor del handlat om hörförståelse och läsförståelse och även om att själv kunna återge eller berätta en historia. Anne-Lie Rydé och Theodor Kallifatides har varit de första gästpedagogerna och senare ska till exempel Zinat Pirzadeh och Gudrun Schyman dyka upp.
”Svenska till varje pris” är vad gäller anslag och värme en fin uppföljare till ”Den sjungande trappuppgången”. Helt vanliga ovanliga människor som ska lära sig något på riktigt och inte leva låtsasliv.
SVT2, onsdagar kl 20.30.

Missa inte finalen!

På onsdag är det final i ”Sveriges Mästerkock” och där finns skånska intressen att ta tillvara. Det är under de sista avsnitten av serien man kan se vilka som verkligen har förutsättningar att laga mat professionellt. Det är beroendeframkallande.
Gå till toppen