Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här skövlas för ditt biobränsle

Det har kallats nutidens kolonialism, när storföretag köper upp mark i fattiga länder. Fenomenet kallas landgrabbing, eller landrofferi.

Liberia.Bild: Foto: Anne Chaon/AP
Benedict Manewah hade gummiträd och kokospalmer, apelsinträd och kakaobuskar. En dag dök några män från Golden Veroleum Liberia upp. De hade maskiner och drog upp bondens grödor med rötterna. Ett avtal med Liberias regering ger den indonesiska koncernen rätt att ta över marken – för att odla oljepalmer till världsmarknaden för biobränsle.
Fenomenet kallas landgrabbing, landrofferi, och pågår i sextiotvå av världens fattigaste länder. Penningstarka företag i den rika världen köper odlingsmark i tredje världen för att producera livsmedel och energigrödor. I Afrika motsvarar den uppköpta arealen mer än Spaniens yta. Hundratusentals människor har drivits bort från sina hemtrakter och berövats möjligheten att försörja sig. I stället för småskaligt lokalt jordbruk kommer plantager på tiotusentals hektar, där de fördrivna människorna i bästa fall kan få jobb, men där de sällan tjänar så mycket att de kan köpa de livsmedel som de tidigare odlade själva.
Landrofferi pågår främst i länder där rättsstaten är svag, de demokratiska organen kraftlösa, och där man med regeringens hjälp kan köra bort människor. Två av tre köp görs i områden med hungerproblem.
"Många affärer görs upp utan att de som brukar marken tillfrågas, kompenseras eller erbjuds någon annan försörjning", skriver en forskargrupp vars kartläggning publiceras i den amerikanska tidskriften PNAS. Detta är en nutida form av kolonialism, och den har ökat explosionsartat under de senaste fem åren.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen