Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vad är det för ett coolt torn?

Vad har det ”coola” tornet på Kockumsområdet för funktion?

Spietsbunkern i Varvsstaden är ett spännande byggnadsminne och en grön plats på samma gång.Bild: Foto: Lars Brundin
Tornet är ett unikt och q-märkt skyddsrum, det enda i sitt slag i Skandinavien. Denna granatliknande typ av bunker var vanligt förekommande i Tyskland under andra världskriget och kallas ”Spitzbunker” eller ”Winkeltürme” efter sin konstruktör Leo Winkel, på svenska ”spetsbunker” eller ”winkeltorn”.
Det arton meter höga betongtornet med en metallkon i toppen är konstruerad så att en bomb ska glida åt sidan och detonera en bit ifrån bunkern. Skyddsrummet är uppfört på den äldre delen av varvet, alldeles bredvid den äldsta torrdockan i Västra hamnen. Torrdockan är anlagd av Malmö stad på mark vunnen från havet i västra hamnområdet redan 1857. Det finns inga uppgifter om när bunkern byggdes, men troligen strax före krigets utbrott.
Invändigt finns trappor med avsatser och ett öppet schakt i mitten, med vinsch i taket. Det finns plats för kanske hundra personer vilket måste ha varit otillräckligt med tanke på alla varvsarbetarna. Gissningsvis hade kontorspersonal, chefer och tjänstemän företräde.
Idag är spetsbunkern beväxt med vildvin och ser lite övergiven ut.
– I dagsläget utgör bunkern främst ett industriminne men kan också ses som offentlig konst. Den utgör även ett grönt inslag på platsen med uteservering till restaurangen och torrdockan. Invändigt är ytan begränsad och svår att använda, säger Karin Månsson, utvecklingsansvarig på Peab.
Tack till Mårten Svensson för frågan.
Gå till toppen