Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler sågar nya journalsystemet

Nu skriver även de privata vårdgivarna under på kritiken mot det nya systemet för skåningars sjukjournaler.

Anställda inom primärvården har tidigare vittnat om att det nya journalsystemet fungerar så dåligt att sjuksköterskorna och läkarna blir sjuka. IT-problemen har anmälts till Arbetsmiljöverket och Läkarförbundet kräver nu att datasystemet tas tillbaka och förbättras innan det tas i bruk igen. Planen är att alla vårdcentraler ska använda PMO under 2013.
Jaan Timoleon, ordförande för Vårdföretagarnas regionala Branschråd i Skåne, har författat en skrivelse till Region Skåne där han ställer en rad frågor om programmet och dess leverantör.
– För det första så tvingar man in oss i ett system som inte är möjligt att påverka. Det finns ingen kännedom om hur det fungerar tillsammans med andra system, säger han.
Kan du ge ett konkret exempel?
– Om man försöker logga in i ett annat program medan man har PMO uppe, åker man ut och måste logga in igen. Det innebär långa väntetider och en enorm frustration. De här väntetiderna kostar och är ineffektiva.
Har du fått svar på skrivelsen?
– Nej, inte än. Vi vänder oss också emot att det här systemet sägs ha en livslängd som varar till 2018, 2019. Det är alltså föråldrat om sex, sju, år. Är det då rätt satsning? Jag tvekar inte att kalla detta för Region Skånes egen Hallandsås-affär. Man vill fortsätta till vilken kostnad som helst.
Benny Ståhlberg, chef för de offentliga vårdcentralerna i Skåne, har tidigare sagt till Sydsvenskan att Region Skåne arbetar med att förbättra systemet och ändra vissa delar i det.
De anställda ska också få mer utbildning i programmet. Läkarförbundet har anmält frågan om journalsystemet till Arbetsmiljöverket eftersom de anser att det skapar stress och fysiska besvär för de anställda som använder det.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen