Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu vill Fischer bli back på heltid

Hon är mittfältare i klubblaget, men mot Island briljerade Nilla Fischer som mittback när Sverige vann med 2–0.

Nilla FischerBild: Foto: Maja Suslin/Scanpix
Förbundskaptenen Pia Sundhage hade framför allt två frågor som hon ville ha svar på i träningslandskampen mot EM-klara Island.
Den första handlade om anfallsspelet och om hur laget tog sig ner till sista tredjedelen för avslut.
Hon fick svaret: inlägg – ett moment som Sverige kommer att jobba mer med fram till EM – och att det fortfarande finns en del att jobba med i samspelet mellan Lotta Schelin och Kosovare Asllani, trots att det fanns fina intentioner i anfallsspelet.
Den andra frågan introducerade ett nytt begrepp, ”defi off”, som Sundhage förklarade enligt följande:
– Det som hände i Algarve var att vi tappade boll och fick en kontring emot oss eftersom våra tre backspelare stod för långt från spelet. Det innebar yta framför dem – och istället för att backarna klev fram och tryckte till som Fischer gjorde idag, fick de tid på sig och vi fick ta djup med hela backlinjen.
Det var framför allt Nilla Fischers position och hur hon prioriterade i backlinjen som var nyckeln till att stoppa Islands kontringar högre upp i banan så att Sverige slapp sjunka för djupt med backlinjen.
– Jag får mer självförtroende för varje match jag spelar och jag försöker fokusera på enskilda saker som jag måste göra under matchen och verkligen vara med i varje minut och inte stå och såsa, sa Nilla Fischer som med sina svarta handskar styrde backlinjen med järnhand.
Sverige hade mycket boll i första halvlek, men fick inte ut speciellt mycket av det.
Det gick lite långsamt, ofta tvingades man börja om nere i backlinjen och Sundhage stod och vevade – Framåt! – vid bänken.
Island saknade en del nyckelspelare, jobbade hårt defensivt, men orkade inte stå emot i andra halvlek – och då kom också målen.
För många av de allsvenska spelarna har säsongen inte börjat ännu, och sett till hur trupperna har presenterats står Nilla Fischer som mittfältare i Linköping.
– Vi har en del skador i laget, så jag kommer säkert att starta som mittback. Sedan får vi se hur det blir, förklarade Nilla Fischer som såg både för- och nackdelar med att spela på olika positioner.
– Man måste orientera sig ännu mer som mittfältare och det kan jag tjäna på som mittback, samt det tempo som man måste ha som mittfältare. Men det är alltid positivt att man får spela på samma position när positionen är ny.
Vad krävs för att Charlotte Rohlin ska spräcka mittbacksparet i landslaget?
– Det vet jag inte. Det spelar ingen roll vad jag tycker om det, för det är Pia som tar ut laget.
Pia Sundhage stack inte under stol med att hon gärna hade sett Fischer som mittback även i klubblaget.
– En idealisk situation är att Nilla spelar mittback i Linköping, men det är tränaren som bestämmer där och jag som bestämmer här. Så länge som hon spelar så här tillsammans med Emma Berglund så duger det gott.
Landskamp, damer
Sverige 2 (0)
Island 0 (0)
Gå till toppen