Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så får du finaste gräsmattan

Trädgårdsmästare Cecilia Rydman ger tipsen som gör din matta lite grönare än grannens.

Vill man ha en välskött gräsmatta bör man klippa den regelbundet. Motorgräsklippare eller handjagare spelar ingen roll, det beror på hur mycket tid och ork man har.Bild: Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
I drömmen är trädgårdens gräsmatta smaragdgrön, tät och välskött med raka kanter mot rabatten. Det är platsen där man samlar vänner till cocktails och trädgårdsfester, där det finns utrymme för både krocketspel, frisbeekastning och avslappnad kontemplation till ljudet av humlesurr och fågelkvitter.
Men vilken typ av gräsmatta man föredrar är en smaksak. En matta med scilla eller tusenskönor och förgätmigej kan vara minst lika vacker som det jämnt gröna fältet.
– Det finns en mängd olika sorters gräs som passar för olika ändamål. Innan man anlägger sin gräsyta bör man tänka efter hur man vill använda gräsmattan och hur mycket tid man har över till skötseln, säger Cecilia Rydman, trädgårdsmästare på City Garden i Stockholm.
Helt klart kräver den gröna, täta och perfekta gräsmattan en större arbetsinsats med klippning ofta. Den ska luftas, gödslas och vattnas. Dessutom är en sådan gräsyta ofta betydligt känsligare och bör betraktas som en rabatt snarare än en plats att bruka för aktiviteter.
Den ruffare gräsmattan kräver inte lika mycket skötsel och kan till och med bli fin om den får växa till ett ängsliknande fält. Extra vackert blir det om man klipper den men lämnar vissa ytor oklippta i ett fyrkantigt mönster till exempel.
– Men alla gräsytor behöver skötas. Om man har tänkt vara borta en stor del av sommaren bör man ha tillgång till någon som hjälper till med klippning och vattning då och då, råder Cecilia Rydman.
När du väl bestämt dig för vilken typ av matta som passar bäst i din trädgård är det dags att välja om du ska så eller anlägga en färdig matta.
Skillnaden i arbetsinsats är egentligen inte så stor. Det krävs samma förberedelser och även samma arbete efteråt.
Arbetet med att anlägga den färdiga mattan skulle kunna liknas vid att tapetsera. Det krävs omsorgsfulla förberedelser. Inte minst måste underlaget vara helt plant så att mattan fäster jämt. På det sättet förhindrar man att torra gula fläckar bildas.
När man väl rullar bör man vara noggrann så att skarvarna hamnar intill varandra. Dessutom dröjer det några veckor innan gräsmattan går att använda.
– Det finns många fördelar med att rulla ut gräs, men jag tycker att en sådd matta som fått växa långsamt till en grön öppen yta är det allra vackraste, säger Cecilia Rydman.

När du sår gräsmattan själv

Det går att så både vår och höst, men hösten är att föredra eftersom luftfuktigheten är högre vilket främjar grobarheten.
Ta en titt på platsens förutsättningar och välj grässort därefter. Är det soligt, skuggigt, fuktigt eller torrt?
Rensa ogräs. Om mattan ska ligga i anslutning till ett hus, lägg sten eller grus närmast fasaden för dräneringens skull.
Lägg ett tio centimeter tjockt lager anläggningsjord. Kör sedan över jorden med en vält så att den blir fast och jämn. Rugga därefter upp jordytan lätt med en kratta så att fröna fäster. Så med ett lämpligt frö av god kvalitet som du köpt i en fackhandel.
Så med såvagn, eller kasta ut fröna i en solfjäderliknande rörelse.
Vattna rikligt. När du tror att det är färdigvattnat bör du vattna lite till. Använd en fin stråle på vattenspridaren.
Håll mattan fuktig men den ska inte vara blöt.
När gräset mäter cirka 7 centimeter är det dags för den första klippningen. Använd gärna manuell maskin första gången.
Efter cirka 8 veckor kan du använda din gräsmatta - lite beroende på vilket gräsfrö du använt och även beroende på klimatet. Viss varsamhet rekommenderas de första veckorna så att gräset hinner lämna babystadiet.

Så sköter du din gräsmatta

Räfsa mattan fri från skräp och gammalt gräs när snön försvunnit.
Kratta bort all mossa, om du inte vill behålla den förstås. Luckra, syresätt och lufta jorden på de platser där mossan växer.
Framåt sommaren, när gräset börjar växa är det dags för den första klippningen. Klipp inte ner gräset till ett kort snagg första gången. På det viset skyddas rötterna från den starka vårsolen.
Gödsla tidigt på sommaren, använd gärna brunnen kogödsel som räfsas ner i gräset.
På höstkanten dämpas klippningsfrekvensen automatiskt i takt med att gräset växer långsammare. Låt gräset vara något högre inför vintern. Lämna gärna ett lager med höstlöv som skydd mot kyla och snö.
Gå till toppen