Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

”Sommarlov” stiger på bussen

Våren har inte riktigt kommit igång men i tv-huset i Malmö pågår planeringen inför årets ”Sommarlov” i Barnkanalen för fullt.
Och det blir ett sommarlov fullt av nyheter.

I år lämnar programledarna – Malin Olsson och Kristoffer ”Kringlan” Svensson – den båt som de har sänt ifrån de senaste tre åren och kliver på en tvåvåningsbuss i stället:
– Det är roligt att programmet får ett annat utseende. Vi får en chans att förnya oss och gå loss på ett nytt tema, säger Malin Olsson som i år får ytterligare en, än så länge hemlig, programledarkollega.
Precis som den första båten som användes i programmet 2010 hittade programmets projektledare Pär Nordahl bussen till årets program på Blocket.
Förra veckan bogserades den från Göteborg till Malmö där den ska göras fin inför sin tv-premiär.
Bussen kommer att ha kök och verkstad i botten och en intervjuhörna och scen på andra våningen.
Även spelplatsen blir ny – bussen kommer att stå uppställd vid Scaniabadet i Västra hamnen i Malmö och publiken kan sitta på gräsmattan, bryggornas trädäck eller kullen som finns på platsen.
– Vi uppmuntrar till picknick och att publiken tar med sig filtar eller någonting annat att sitta på, säger Pär Nordahl.
Intresset för ”Sommarlov” har ökat varje år. Tittarsiffrorna har stigit och publiken som finns på plats när programmen görs har blivit större. På fredagar, när programmet har haft gästartister, har upp mot tvåtusen personer följt sändningen på plats. Och nästan hälften av dem kommer från platser utanför Skåne, visar tv-redaktionens undersökningar.
”Sommarlov” sänds i Barnkanalen med start den 10 juni. Det direktsänds varje vardag och på helgerna sänds program som har bandats i veckan.
Direktsändningarna är viktiga, menar Pär Nordahl:
– Vi har möjlighet att fånga stunden. Är det dåligt väder så är det dåligt väder hos oss också. Skiner solen så gör den det här också. Vi kan förmedla den känslan och vi kan referera till aktuella händelser.
– Vi kallar programmet ”en lyxig morgonshow” för vår tittargrupp. Det här är barnens motsvarighet till de vuxnas morgonsoffor.
Årets ”Sommarlov” har ett gör-det-självtema med fokus på att dela med sig av det man är bra på, berättar programmets producent Anna Bylund:
– Varje dag får ett barn medverka. De får anmäla att de vill vara med, komma och göra sin grej och lära ut det. Det kan handla om att stå på huvudet, sjunga med stängd mun, fixa en cykelpunka eller något annat.
Redan om två veckor kan den som är nyfiken på programmet träffa redaktionen för ”Sommarlov”. Mellan den 23 och 27 april finns de på Malmö stadsbibliotek som en del i bibliotekets projekt Open office. Där kommer de att sitta och arbeta och vara tillgängliga för allmänheten:
– Vi vill framförallt nå målgruppen, barnen och deras föräldrar kan hjälpa oss forma årets ”Sommarlov”. De kan till exempel ha synpunkter på hur bussen ska se ut eller vilka gäster vi ska ha, säger Anna Bylund.
Veckan på biblioteket avslutas med en releasefest för programmet. Då kommer bland annat programledaren Malin Olsson att vara på plats. Och det ser hon fram emot:
– Det känns att barnen har tagit programmet till sig, att vi har blivit deras sommarkompisar.

Träffa programledarna på biblioteket

”Sommarlov” sänds i Barnkanalen mellan den 10 juni och 16 augusti från Scaniabadet i Västra hamnen i Malmö.
Redaktionen från SVT finns på Malmö stadsbibliotek, 23–27 april. Där kan man träffa redaktionen (tisdag klockan 16–17), möta Barnkanalens chefer (onsdag klockan 16–17), låna en projektledare, castare eller scenograf i 30 minuter (torsdag klockan 16–18), delta i tittarundersökning för 6-12-åringar (fredag klockan 13–17), gå på releasefest och träffa programledarna (lördag klockan 11–14).
Gå till toppen