Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toppolitiker kände till inviten

De högsta sjukvårdspolitikerna var informerade om att Transmedica försökte anlita Lydiagården som underleverantör för cancerrehabilitering – mot betalning.
Men frågan prövades aldrig juridiskt, enligt Carl Johan Sonesson (M).

Vårdkoncernen Transmedica vann 2010 den omtvistade upphandlingen om rehabilitering för skånska cancerpatienter. Sydsvenskan har avslöjat att bolaget direkt efter beslutet tog kontakt med konkurrenten, stiftelsen Lydiagården, för att anlita den som underleverantör – mot betalning på upp till två miljoner kronor. Bolaget ville ha betalt för utlagda kostnader, som anpassning av lokaler på Spenshults sjukhus.
Lydiagården har sagt nej till alla inviter.
Stiftelsens ordförande Britt-Marie Lundqvist (S) har diskuterat frågan med Skånes högsta sjukvårdspolitiker Carl Johan Sonesson (M).
Ett alternativ som togs upp var att Region Skåne skulle utöka ett annat vårdavtal med Transmedica som ersättning för att Lydiagården fick utföra cancerrehabilitering.
Den senaste påstötningen från Transmedica kom för några veckor sedan, efter att det stod klart att Lydiagården var konkursmässigt. I onsdags försattes stiftelsen i konkurs.
Enligt Britt-Marie Lundqvist sade då Transmedica att politikerna hade gett klartecken till att lösa ersättningsfrågan.
– De sa att det var grönt ljus från regionen.
Carl Johan Sonesson är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och son till Transmedicas konsult Carl Sonesson (M) som tidigare var toppolitiker i Skåne.
Han bekräftar att har känt till samtalen mellan anbudsgivarna. Enligt honom väntade politikerna på ett besked från vårdbolaget.
– Någon formell förfrågan har vi inte fått in om det var möjligt att lämna över ett avtal. Om vi hade fått det hade vi fått titta på det innan vi börjat diskutera pengar, och om det var lagligt överhuvudtaget. Det måste kanske bli en ny upphandling i så fall, säger Carl Johan Sonesson.
Är regionpolitikerna ansvariga för Lydiagårdens konkurs?
– När man går in i en upphandling måste man vara fullt medveten om att en aktör som har ett kontrakt kan förlora det. Hela grejen med en upphandling är att en eller några ska vinna. Då kan man inte sedan gå in och hålla den som förlorade under armarna. Men jag var inte ens med och tog beslutet om upphandling. Jag har bara förvaltat det.
Även Anders Åkesson, regionråd för Miljöpartiet, kände till samtalen mellan Transmedica och Lydiagården.
– Det här med två miljoner var nytt för mig. Jag har inte hört någon summa, men att de eventuellt hade intresse att lämna ifrån sig kontraktet. Att de skulle ha betalt för det hade jag ingen aning om.
Vad tycker du om det?
– Man kan ju tycka att om ett stort bolag försöker sälja ett kontrakt till en organisation i svår ekonomisk situation så finns det naturligtvis en problematik med det. Men det dömdes aldrig av juridiskt.

Underleverantör ska godkännas

I avtalet mellan Transmedicaägda Spenshults sjukhus och Region Skåne står det att leverantören har rätt att anlita en underleverantör för ”en mindre del” och för ”vissa andra tjänster”. Alla underleverantörer ska godkännas av regionen.
Upphandlingschefen Louise Strand har inte hört talas om att Spenshult ville anlita konkurrenten som underleverantör eller helt överlåta avtalet. Hon säger att det är svårt att slå fast om det är förenligt med lagen om offentlig upphandling.
”Det finns ingen lagstiftning som säger exakt vad du får och inte får göra”, säger hon.
Gå till toppen