Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Boende uppmanas koka vattnet

Bakterier har hittats i vattenprover i Lunds kommun. 

Bild: Foto: Scanpix
Analyssvar på vattenprov som tagits i Lunds kommun har påvisat bakterier. VA Syd arbetar för att försöka hitta källan.
Av säkerhetsskäl rekommenderar därför VA Syd och Miljöförvaltningen i Lunds kommun att alla boende i Lund, Stångby, Odarslöv, Hardeberga, Flyingeby och Södra Sandby kokar sitt vatten tills vidare.
Enligt Erling Midlöv, avdelningschef på dricksvattensavdelningen på VA Syd, har man upptäckt en förhöjd halt av koliforma bakterier i vattnet.
– Det är en indikatororganism som talar om att det kan finnas någonting annat där, säger han.
Rutinkontroller av vattnet görs flera gånger i veckan och det var vid en sådan förra veckan som man upptäckte att halten koliforma bakterier överskred gränsvärdet. Men hur bakterierna hamnat i vattnet är ännu oklart.
– Det kan komma från ytvatten som har kommit in i vattensystemet. Vi har tagit prover och när vi får svar hoppas vi kunna ringa in varifrån bakterierna kommer, säger Erling Midlöv och tillägger att ledningsnätet spolas just nu via brandposter från ett tiotal platser för att rensa ut systemet.
Enligt Erling Midlöv har de också varit i kontakt med smittskyddsläkare som gett dem svaret att där inte finns några indikationer på ökade antal sjukdomsfall.
Provsvaren förväntas tidigast under onsdagen.  VA Syd uppdaterar löpande på sin hemsida.
Flera matbutiker i Lund har under kvällen börjat specialskylta i affärerna med mineralvatten.
Under onsdagseftermiddagen meddelade VA Syd att bakteriehalten i vattnet har minskat. Men VA Syd uppmanar fortfarande boende i Lund, Stångby, Odarslöv, Hardeberga, Flyingeby och Södra Sandby att fortsätta koka sitt vatten tills vidare. De preliminära provsvaren som kom under eftermiddagen indikerar en lägre bakteriehalt än tidigare. Enligt VA Syd har åtgärderna med spolning av vattenledningar och tömning och rengöring av vattenreservoarer haft effekt.
Gå till toppen