Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Kamp för ny balettskola

I nästan 50 år fanns en yrkesförberedande klassisk balettutbildning i Malmö. Nu jobbar Malmö balettförening hårt för att staden ska få en sådan igen.

Utbildningen är föreningens huvudfråga.
– Vi startade för ett och ett halvt år sedan och blev snabbt över hundra medlemmar. Det finns ett stort intresse i Malmö, inte minst eftersom det har funnits en väldigt bra balettskola här, säger Anna Penco, ordförande för Malmö balettförening.
Föreningen har haft många möten för att göra verklighet av drömmen om att återuppväcka balettskolan.
– Vi har varit i kontakt med Skolverket, utbildningsdepartementet, Malmö opera, Skånes dansteater, danskonsulenten i Region Skåne. Nu kommer vi starta ett projekt för att försöka starta balettskolan.
När finns det en yrkesförberedande klassisk balettutbildning i Malmö igen?
– Det vet vi inte ännu, men vi önskar så fort som möjligt. Vi behöver en huvudman som stöttar oss. Vi får presentera projektplanen så snart vi bara kan, säger Anna Penco som hoppas få till exempel Malmö stad med på idén.
Balettskolan fanns på Stadsteatern, nuvarande Malmö opera, mellan 1961 och 1992. Därefter flyttades den till Dammfriskolan. 2005 fattades beslut att lägga ner den och 2010 gick de sista eleverna ut. Sedan dess finns ingen yrkesförberedande svensk balettskola söder om Göteborg.
– Det finns även utbildningar i Stockholm och Piteå men ingen i hela södra Sverige och det är ju snett.
Anna Penco säger att det finns väldigt bra balettutbildningar både på Tivoli och på Det Kongelige i Köpenhamn men att de inte är ett rimligt alternativ eftersom eleverna börjar senast vid tio års ålder för att kunna dansa professionellt som vuxna.
– Det är inte lätt för en tioåring att sätta sig på tåget över Bron och inte vill man heller skicka sin tioåring till Stockholm. Det är klart att Malmö måste ha en egen utbildning.
Flera dansskolor i Malmö har balett, men inte på en nivå och med en disciplin som räcker för att bli professionell dansare, säger Anna Penco.
Varför är det så viktigt att Malmö har en balettskola?
– Det är en kultur som inte får försvinna. En stad med ett operahus måste så klart ha balett också. Visst finns Skånes Dansteater som är jättebra, men där är det modern dans, säger Anna Penco.
Hon tror inte att blir några som helst problem att locka elever.
– Det skulle bli en liten skola från början, men sedan öka till fyra till sex klasser där eleverna börjar i en ålder av tio år. Kanske kan det också finnas en förberedande klass för nioåringar.
Gå till toppen