Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bakteriehalten har minskat

Bakteriehalten i vattnet har minskat. Men boende i Lund, Stångby, Odarslöv, Hardeberga, Flyingeby och Södra Sandby uppmanas att fortsätta koka sitt vatten.

Bild: Arkiv: Scanpix
Nästa provsvar kommer under torsdagen vid klockan 12 och innan dess bör inget kranvatten drickas okokt.
– Vi bör fortsätta att koka vattnet i ytterligare något dygn. Vi väntar på nya provsvar under torsdagen. Vi har tagit trettio nya prover, säger Erling Midlöv, dricksvattenchef på VA Syd.
De senaste provsvaren visar en lägre bakteriehalt i vattnet än tidigare. Enligt VA Syd har åtgärderna med spolning av vattenledningar och tömning och rengöring av vattenreservoarer hjälpt.
Det var vid en rutinprovtagning i förra veckan som koliforma bakterier upptäcktes i dricksvattnet. Ett av sju prover som togs under onsdagen visade sig innehålla bakterier när provsvaren kom på fredagen.
– Då tog vi om proverna och stängde en reservoar som sedan började tömmas på lördagen, säger Erling Midlöv.
Men först under tisdagskvällen uppmanades Lundaborna att koka sitt vatten.
Varför dröjde informationen?
– Vi fick prover med lägre halter igen. Men sedan steg det igen och vi såg en spridning. Då gjorde vi bedömningen i samråd med miljöförvaltningen, säger Erling Midlöv.
Under hela onsdagen pågick arbetet med att spola ut vatten.
– Nu spolar vi nätet våldsamt och 40 procent av vattenmängden är omsatt. Vi fortsätter att spola och använder cirka 20 olika brandposter, säger Erling Midlöv.
Kan det vara farligt att få i sig vattnet?
– Det där är en fråga om sannolikhetskalkyler och riskbedömning. Det ska inte finnas den här typen av bakterier i vattnet. Man tar det som en indikation på att det kan innehålla mag- och tarmbakterier, säger Björn Berséus, miljödirektör i Lunds kommun.
Miljöförvaltningen har varit i kontakt med sjukvården men inga sjukdomsfall har rapporterats på grund av vattnet.
– Vi har ingen anledning att tro att man blir sjuk även om man skulle ha råkat dricka vattnet. Men vi ger rekommendationen ur försiktighetssynpunkt, säger Björn Berséus.
Måste felet hittas?
– Som tillsynsmyndighet vill miljöförvaltningen hitta orsaken så att det inte kan upprepas, men ibland hittas inte källan.
Hur länge måste bakterierna vara borta?
– Det räcker med att det är borta. Vi tittar extra noga efter spolningarna och tar prover för att vara säkra när vi informerar, säger Björn Berséus.
Under onsdagen var bakteriehalten under gränsvärdet igen.
– Men vi ser ändå en onormal tillväxt av bakterier, dock inte koliforma bakterier och det är sådana vi letar efter, säger Björn Berseus.
Vad är det för bakterier som finns kvar?
– Det finns inga koliforma bakterier i de senaste proverna. Det som finns är inte några sjukdomsalstrande bakterier, säger Erling Midlöv.
Misstanken är att det kommit in ytvatten i ledningsnätet men var det skett vet ingen än.
– Det kan vara efter någon läcka eller lagning, säger BM.
Något samband med nylig lagning?
– Än så länge har vi inte hittat något samband.
Dricksvattnet som kommer till Lund från Ringsjöverket och från Bolmen har varit helt utan anmärkning hela tiden.
Hur tycker ni att ni informerat om vattenproblemen?
– Vi har fokuserat på att lägga ut information på hemsidan och lämna information vid presskonferens. Och vi försöker hinna med att svara på mejl och telefon men det är svårt när många ringer och är oroliga, säger Anders Ledskog, förbundsdirektör på VA Syd.
– För vår del har det fungerat bra, förutom att vi varit nerringda. Men alla har kommit fram. Informationen har funnits på nätet och vid direktkontakt, säger Björn Berséus.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen