Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lastbilschaufför död i tågolycka

Ett tåg kolliderade i dag med en lastbil vid Forserum utanför Nässjö. Lastbilschauffören dödades och flera människor i tåget har förts till sjukhus.

Bild: Scanpix
– Vi hade kanske otroligt mycket tur att tåget inte välte, säger resenären Nader Elselawy.
– Det fanns ett 60-tal passagerare på tåget när olyckan inträffade, säger länstrafikens chef Jan Peter Pettersson till TT.
Totalt fördes sex personer till sjukhusen i Jönköping och Eksjö. Av de fem som nu får vård kan tillståndet vara allvarligt för en.
Fyra skadades lindrigt.
– Dessutom har de allra flesta passagerarna körts iväg i buss till olika vårdcentraler för bedömning, säger räddningstjänstens informationsbefäl David Palm.
Nader Elselawy reser dagligen mellan Nässjö och Jönköping. Han var ombord på tåget när det krockade.
– Jag har varit med om tidigare att tåget har åkt på rådjur men den här krocken var något rejält.
Han beskriver krocken som en kraftig luftström som tvingade kroppen bakåt.
– Jag kände att det till och med drabbade mig i bröstet, säger han.
– Tåget började åka från sida till sida. Man hörde glasrutor spräckas och man såg att några personer ramlade men jag satt kvar och försökte hålla balansen.
Han satt i mitten på tågets vänstra sida och upplevde det som att den högra sidan var mest drabbad, med flest skadade. Där förstördes också flera rutor.
– Det var mycket damm i tåget, mycket grus. Man kunde knappt andas, man höll för munnen när man gick ut, säger han.
– Vi hade kanske otroligt mycket tur att tåget inte välte. Eller började brinna, säger han.
Han tillsammans med andra resenärer väntar nu på ersättningsbuss från olycksplatsen.
Två av vagnarna spårade ur vid kollisionen och det är totalt stopp på olycksplatsen, en övergång. Loket körde på en lastbil som var lastad med en grävmaskin.
– Det är tydligen armen på grävmaskinen som slagit i och träffat loket men exakt hur det har gått till vet jag ännu inte. Men det har varit så kraftigt att det har blivit rejäla skador i fronten på tåget, säger trafikchef Jan Peter Pettersson.
Tåget ska stå kvar uppe på banvallen men en boggie har lossnat och ligger vid sidan om. Huruvida lastbilen stått på övergången eller inte är ännu oklart.
– Det är stora skador både på tåget och på lastbilen, säger Tomas Ljunggren, inre befäl på Höglandets räddningstjänstförbund.
Lastbilen ligger mellan spåret och vägen och är svårt tilltygad.
– Den har fått allvarliga skador, både bilen och hytten, säger räddningstjänstens informationsbefäl David Palm.
– Jag kan inte avgöra var loket har träffat.
Olyckan skedde utanför Forserum på sträckan mellan Jönköping och Nässjö. Det är den del av länstrafiken som går under namnet Krösatågen.
Övergången saknade såväl ljud- som ljusreglering.
– Det är en liten så kallad stickväg och övergången över järnvägen är helt obevakad, säger Jan Lagerqvist vid Jönköpingspolisen.
Tågtrafiken förbi olycksplatsen kommer att vara avstängd i åtminstone 48 timmar och även trafiken på vägen kommer att vara avstängd länge.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen