Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Motiv till massmord oklart

Tretton personer dog vid ett skottdrama i en by utanför Belgrad igår. Motivet är ännu oklart.

Serbien vaknade upp till en chock igår när nyheten om mordet på tretton personer i byn Velika Ivanca blev känt. En sextioårig man beväpnad med en pistol sköt först sin son, mor och hustru för att sedan gå vidare till fyra grannhus där han sköt ihjäl ytterligare elva personer, bland dem en tvåårig pojke. När polisen kom till platsen försökte gärningsmannen ta sitt liv.
– Vi har aldrig tidigare upplevt en sådan tragedi i Serbien och därför måste vi ta reda på motivet och vad det var som fick den här mannen att mörda så många sovande människor, sa polischefen Milorad Veljovic på en presskonferens i byn.
Enligt uppgifter från polisen var det gärningsmannens fru som ringde polisen. Hon överlevde ett skott mot huvudet och vårdas nu på sjukhus i Belgrad där också gärningsmannen befinner sig. Bådas tillstånd var på tisdagen kritiskt.
Byn Velika Ivanca ligger vackert belägen i ett böljande landskap några mil söder om Belgrad. Här bodde gärningsmannen med sin familj och i grannhusen fanns hans släktingar.
Han beskrivs som en god granne, en lugn person som inte drack alkohol.
Han och hans son var anställda i ett slovenskt företag men blev båda arbetslösa förra året. 1991 stred han i krigets Kroatien. Men vapnet som användes hade han haft i sin ägo ända sedan 1981.
Mer än 100 poliser arbetade på plats med att ta upp vittnesmål och säkerställa bevis. Ett team psykologer hjälper anhöriga och överlevande i byn.
Regeringen beslutade på ett extrainsatt sammanträde i Belgrad på tisdagseftermiddagen att det idag, onsdag, är sorgedag i hela landet.
På uteserveringarna som ställdes fram på trottoarer i Belgrad den här efterlängtade vårdagen diskuteras händelsen högljutt. Det finns än så länge inget känt motiv till brottet. Psykologer intervjuas i lokala medier om huruvida gärningsmannens erfarenheter från Kroatien för över 20 år sedan kan vara en orsak till massakern.
Det finns omkring 700 000 krigsveteraner i Serbien. Få av dem har erbjudits någon möjlighet att bearbeta sina upplevelser. Dessutom finns det cirka 3 miljoner vapen i privat ägo i Serbien. Var tredje serb äger ett eller flera vapen, bara USA och Jemen har fler vapen per invånare.
2007 skedde ett annat massmord i Serbien, då nio personer mördades.
Gå till toppen