Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De jagar bakterierna i vattnet

Vattenprovtagaren Stanislaw Zachowski jagar osynliga bakterier. Först efter ett dygn, när bakterierna har fått växa till sig i 35-gradig värme, kommer svaret.

Utrustad med en röd kylväska och en midjeväska i mocka stegar han in på Träffpunkt Linero. Föreståndaren nickar igenkännande och Stanislaw Zachowski går hemvant in i köket. Där plockar han fram en liten vit specialflaska. Ur mockaväskan tar han upp sina främsta instrument: en termometer och ett par glasögon. Han vrider på vattenkranen och sticker termometern en bit ner i vasken.
– Vi är inte intresserade av hur vattnet är i huset, det är fastighetsägarens ansvar, utan hur det är i våra ledningar, säger han och tittar avvaktande på vattenstrålen.
Efter en två-tre minuter har vattnet uppnått konstant temperatur under tio grader, en indikation på att det är vatten från huvudledningen.
– Nu är det exakt sex grader, säger han och fyller den vita plastflaskan.
Stanislaw Zachowski är VA Syds man på fältet, han är ensam kontrollant med uppdrag att samla in prover. I Lunds kommun har han fyrtio mätpunkter som betas av i ett rullande schema, idag ska han klara av nio av dem. Restauranger och andra offentliga ställen undviker han, mätplatserna är geografiskt utspridda för att det ska gå att lokalisera var ett eventuellt fel uppstår.
– Det är mycket körande och tung trafik på vägarna, man får vara försiktig, säger Stanislaw Zachowski och skriver en sifferkod på flaskan innan han stoppar provet i den röda kylväskan. Där börjar det bli fullt.
På Träffpunkt Linero som ordnar aktiviteter för äldre berättar verksamhetschefen Thomas Göransson att det har varit många frågor om vattenkvaliteten de senaste dagarna.
– Många uppmärksammade inte uppmaningen att koka vattnet förrän de läste i tidningen. Just äldregruppen har inte så lätt att hänga med i informationen.
Att det tog flera dagar från att man först upptäckte bakterierna till att allmänheten uppmanades att koka vattnet förklarar laboratoriechefen Henrik Lindblom med att det är ett stort beslut som får långtgående konsekvenser, med höga samhällskostnader som följd. I fredags var det ett prov som avvek.
– Vi agerar inte på bara ett prov, utan då vill man ta om dem. Vi sitter i en grupp tillsammans och gör en bedömning om det är något alarmerande och ifall vi behöver agera nu, nu. I det här fallet var det bara precis över gränsvärdet.
På en tryckstegringsstation utanför Södra Sandby sätter Stanislaw Zachowski gasolbrännaren mot vattentappen. På det sättet eliminerar han alla spår av bakterier från kranen innan han mäter upp sitt vattenprov.
Nu är det bara en anhalt kvar på rundan - Lillemans MC i Lund. Där sitter personalen och äter lunch i matsalen när han drar på vattenkranen för fullt.
– Vad är det för fel på vattnet? Kanske vi kan få svar nu, skojar de.
Provtagningen är över på tre minuter, nästa stopp är Bulltofta vattenverk där jakten på de oönskade bakterierna intensifieras. Först efter ett dygn, när bakterierna har fått växa till sig i 35-gradig värme, kommer svaret. Stanislaw Zachowski har gjort sitt. I morgon väntar samma procedur - fast i Eslöv.
– Det är ett omväxlande jobb, men just nu är det rätt pressat, säger han.
Gå till toppen