Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rättskämpar görs till spioner

Organisationen Golos avslöjade omfattande fusk i ryska parlamentsvalet. Nu ställs ordföranden Lilija Sjibanova inför rätta, misstänkt för att vara "utländsk agent".

Rapporterna om massivt valfusk i parlamentsvalet ledde förra året till den mest omfattande protestvågen i Ryssland sedan Sovjetunionens fall. Myndigheterna svarade med att anklaga valövervakarna från Golos för att vara västspioner.
Inför presidentvalet för ett drygt år sedan vräktes de från sina hyrda lokaler i centrala Moskva. I somras kastades det amerikanska biståndsorganet USAID ut ur Ryssland. USAID hade gett bidrag till Golos verksamhet.
Nu ställs Golos och dess ordförande Lilija Sjibanova inför rätta, anklagade för att vara "utländska agenter".
Lilija Sjibanova är ute på ryska landsbygden och har svajig mobilmottagning när Sydsvenskan ringer upp.
Är du en utländsk agent?
– Nej, jag är ingen agent, den saken är klar. En utländsk agent är någon som agerar på uppdrag från annat land. Sådant sysslar inte vi med. Det här är en politisk kampanj som syftar till att smutskasta organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.
Enligt en lag som trädde i kraft i november måste ryska organisationer som tar emot något som helst stöd från utlandet, och som sysslar med "politisk verksamhet", registrera sig som utländska agenter och stämpla alla sina trycksaker med orden "utländsk agent ".
Ingen organisation har hittills gått med på att spionstämpla sig själv. I februari talade president Vladimir Putin på säkerhetstjänsten FSB:s ledningsmöte och krävde åtgärder. Strax därefter inleddes razzior mot människorättsgrupper runt om i Ryssland, också mot internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch och Transparency International.
Golos är den första organisation som officiellt anklagas för att ha brutit mot lagen om "utländska agenter". Enligt Lilija Sjibanova är anklagelsen absurd, eftersom Golos dels inte mottagit något utländskt stöd sedan lagen trädde i kraft, dels inte sysslar med politisk verksamhet.
I oktober tilldelades Golos Norska Helsingforskommitténs frihetspris. Prissumman på 10 000 dollar (63 000 svenska kronor) betalades ut i december, några dagar efter det att lagen om utländska agenter trätt i kraft. Det är detta som enligt ryska myndigheter gör Golos till "utländsk agent", trots att Golos vägrat att ta emot prispengarna.
– Det stämmer att Golos bett oss att ta summan tillbaka. Enligt vad vi vet bad de sin bank att föra tillbaka pengarna redan i januari, men vi har ännu inte fått dem, säger Berit Lindeman, informationschef hos Norska Helsingforskommittén.
Organisationen Golos hotas nu av böter på motsvarande 100 000 kronor, och Lilija Sjibanova kan själv dömas till böter på 60 000 kronor. Om Golos ändå vägrar att registrera sig som "utländsk agent" kan organisationen likvideras.

Bevisat valfusk

Efter parlamentsvalet i december förra året samlade Golos in originalprotokoll från 1 700 lokala valnämnder och jämförde siffrorna med slutresultaten. Kontrollräkningen, som omfattade färre än 2 procent av de 95 000 vallokalerna i Ryssland, visade att maktpartiet där tilldelats 141 000 fler röster än partiet fått enligt rösträkningen i vallokalerna.
Alla försök att bestrida valresultaten i domstol har avvisats på formella grunder.
Gå till toppen