Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sus tar fram ny krisplan

Sus i Lund planerar för en helg utan dricksvatten. På längre sikt
ska man ta fram en krisplan för ett läge där vattentillgång stryps helt.

Bild: Arkiv: Hussein El-Alawi
Under natten och morgonen har vattenförsörjningen fungerat bra på sjukhuset. Det är fortfarande besvärligt för personalen, men inga patienter har drabbats, enligt Eva Ranklev-Twetman.
Dunkar på 2,5-5 liter med rent vatten har levererats ut till avdelningarna. I en centralt placerat vattendepå kan personalen fylla på dunkarna. Under dagen ska även mottagningarna få tillgång till egna vattendunkar. Mer nödvatten ska beställas från VA Syd och Eva Ranklev-Twetman ser ingen anledning till akut oro.
- Vi har hittat en logistisk lösning som fungerar bra, säger hon. Den enda begränsningen är tillgången på dunkar. Men vi ska få fler dunkar under dagen.
Sjukhusledningen planerar nu närmast för att klara av helgen.
- Vi måste ha med i våra beräkningar, att vattnet kanske inte kan användas på flera dagar, säger Eva Ranklev-Twetman.
Sjukhuset i Lund har kris- och beredskapsplaner för en rad olika scenarier, till exempel strömavbrott, datorhaverier, extrem värmebölja och extrem, långvarig halka.
- Det är sådana situationer som man knappt tror ska inträffa, då det blir katastrofläge, säger Eva Ranklev-Twetman.
Däremot finns ingen beredskapsplan för hur man ska agera om vattenförsörjningen helt upphör.
Med anledning av de senaste dagarnas vattenproblem ska sjukhusledningen nu sätta igång arbetet med att ta fram en sådan plan.
- Men det är en långsiktig plan. Den gör man inte i en handvändning, men vi ska sätta igång med det nu, säger hon.

Hur gör du med vattnet i Lund? Kommentera nedan.

Gå till toppen