Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tandläkare tvingades ställa in

Tandläkarna i Lund drabbades hårt av vattenproblemen.
– Vi har fått ställa in ett tjugotal behandlingar idag, säger Karoline Ringdahl, klinikchef på folktandvården på Linero.

Akutpatienter från hela kommunen dirigerades om till Södra Sandby, där kliniken, som stod klar i somras, har egen vattenrening.
På tisdagseftermiddagen börjad folktandvården också att installera ett annat slags reningsanordning på andra kliniker.
– Det är en flaska som man fyller med rent vatten och kopplar till instrumenteringen så att man kan koppla bort det kommunala vattnet, säger Viktoria Åkesson, kommunikations- och marknadschef på folktandvården i Skåne.
Rolf Ohrlander är chef för Region Skånes avdelning för krisberedskap och säkerhet. Han säger att tandvården är den del av Region Skånes verksamhet som drabbats hårdast av vattenproblemen.
– Inom folktandvården har man inte kunnat genomföra några behandlingar som kräver att man använder vatten, till exempel borrning, säger han. Det är bara en del undersökningar som inte kräver vatten som har kunnat genomföras.
Region Skånes övriga verksamheter har klarat av att hålla igång verksamheten med hjälp av vattenkokning och flaskvatten.
På folktandvårdskliniken på Linero ringde man på onsdagsmorgonen runt till patienterna och berättade att behandlingarna inte kunde genomföras under dagen. Även på torsdagsförmiddagen är flera besök avbokade.
– Det är så klart bekymmersamt, säger Karoline Ringdahl, men vi måste ta det säkra före det osäkra och kan inte genomföra behandlingar där vi måste använda vatten. Patienterna har varit väldigt förstående, säger hon.
På folktandvårdskliniken i Södra Sandby kunde verksamheten fortgå som vanligt under dagen.
– Det stämmer. Man byggde kliniken med egen reningsanläggning just med tanke på att sådana här saker kan hända, säger klinikchef Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.
Bakgrunden är en händelse i Östersund 2010, då många människor drabbades av magsjuka på grund av en parasit i dricksvattnet.
Det var efter de händelserna som Region Skåne beslutade att kliniken i Södra Sandby skulle förses med egen vattenrening när den byggdes om.
Gå till toppen