Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

10 steg till en bra bilaffär

Inte helt lätt att göra ett bra bilköp

Att köpa en bättre begagnad bil är ofta en affär i eller över 100 000-kronorsklassen. Få därför inte dåligt samvete för att du besvärar bilförsäljaren med många frågor.Bild: Foto: PATRIK LINDGREN
Tillhör du dem som har en kompis, granne, svärmor som alltid tycks göra bättre affärer än du själv. Mer betalt för den gamla bilen, ett superpris på den nya eller bättre begagnade kärran – och till på köpet en kilometerlång lista av smart extrautrustning som kom med på köpet. Kanske låter det bättre än vad det i själva verket är? Eller så är helt enkelt grannen en j-vel på bilaffärer? För sanningen är att det går att köpa bil på bättre eller sämre sätt. Det är dock många detaljer att hålla reda på och att ta hänsyn till. Här nedan går vi igenom stegen till ett lyckat bilköp.
1 Välj rätt storlek
Första frågan är vilken bilstorlek du ska ha. Citypraktisk småbil eller storkombi för fjällsemestern? Sjusitsig eller femsitsig?
2 Läs på
Läs in dig på bilmarknaden. Studera internet. Blocket. se har mest begagnade bilar, men även många nya bilar. Bytbil.se är en annan sajt från bilhandlare. Sök på bilar av senaste årsmodellen. Sätt gränsen "högst 499 mil". Då hittar du många demonstrationsbilar som har några hundra mil på mätaren. De är billigare än en helt ny bil.
3 Köp av privatperson?
En bil som är värd 20 000 kronor brukar kosta 30 000 kronor hos bilhandlaren. Påslaget behöver handlaren för sina omkostnader men bilen blir inte bättre för det. En billig begagnad bil köper du bäst privat. Bilhandlarna brukar framhålla köptryggheten som ett skäl till att man ska köpa hos dem, men på de äldsta och billigaste bilarna brukar det inte finnas någon garanti. Konsumentköplagen ger dig ett visst grundskydd hos handlaren som du inte får hos privatsäljaren. Konsumentköplagen säger att "sedan den 1 juli 2002 gäller att fel som visar sig inom sex månader efter leveransen ska anses ha funnits vid köpet, om inte säljaren kan motbevisa detta." Men trots detta blir vårt råd att köpa privat, om du står ut med besväret att se på en bil i taget. Du träffar ägaren som kan berätta om hur bilen har skötts och körts samt vilka reparationer som har gjorts.
4 Välj rätt bränsle
Det är inte helt lätt att välja rätt bränsle till din bil. Vår expert hjälper dig att välja rätt bland de sex motortyperna (se nedan).
5 Korsförhör säljaren
Det finns bara ett sätt att minska risken för bortkastade tittresor: fråga om allt innan du åker dit. Fråga om detaljer. Var konkret. Fråga om det finns fläckar på klädseln i stället för att fråga om klädseln är fin. Glöm inte att fråga ägaren hur länge han eller hon har haft bilen. Är innehavstiden kort, mindre än ett halvår, bör du vara försiktig.
6 Ut och provkör
Bara de mest intressanta bilarna är värda en provtur. Skriv ner registreringsnumret. Då kan du beställa ett ägarutdrag från Bilregistret. Där kan du kontrollera att säljarens uppgifter stämmer.
7 Pruta, pruta pruta
Ett begärt pris är nästan alltid förhandlingsbart. Om du tycker att det är obehagligt att pruta kan du låta säljaren göra en del av jobbet. Fråga efter säljarens absolut lägsta pris. Sedan föreslår du ett ännu lägre pris – efter en stund möts ni förmodligen halvvägs.
8 Skriv ett kontrakt
Skriv ett enkelt köpeavtal med bilmodell, registreringsnummer, pris och datum. Säljaren har ett registreringsbevis där köparen fyller i sin adress. Säljare och köpare skriver under registreringsbeviset och säljaren postar det sedan till Bilregistret. Betala, ring ditt försäkringsbolag och försäkra bilen, kör hem.
9 Sälj din bil själv
Antingen låter du bilfirman köpa in den som ett inbyte eller säljer du den privat. Krångligare men ofta mer lönsamt.
10 Tvist
Kommer du inte överens med säljaren kan det vara en klok idé att sköta alla kontakter skriftligen. Det underlättar en senare rättstvist. Går det inte att komma överens kan man anmäla ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).
 
Vilket är ditt bästa tips? Kommentera nedan.

Att tänka på

Belånad bil
Köper du av privatperson är det viktigt att kontrollera att inga skulder belastar bilen. Formuleringen "Kreditköp med återtaganderätt" på registerutdraget visar att bilen är belånad. Kolla med tidigare ägare om bilen betalades kontant, det räcker inte med att fråga säljaren. Är bilen belånad kan ingen ny ägare registreras förrän kreditgivaren häver spärren.
Var cool
Saktfärdighet kan visserligen leda till att du missar en bil men när nästa dyker upp vet du bättre vad du vill ha, vilka fel du ska titta efter och hur mycket du ska betala.

Välj rätt drivmedel

Bensin

De senaste åren har det här drivmedlets attraktionskraft höjts. För det första har literpriset pressats jämfört med diesel och för det andra har bensinmotorerna förfinats i snabbare takt än dieseldito och blivit procentuellt sett snålare.

+ Tyst och vibrationsfri motor.

- Inte lika vridstark som diesel.

Biogas

Biogas är de mest miljövänliga drivmedlet – frånsett de rena elbilarna (förutsatt att elen är grönt producerad). En gasbil liknar en bensinbil i körupplevelse – med ett visst effekttapp. Den stora nackdelen är att tillgången på gasmackar är sämre.

+ Mycket miljövänligt.

- Få biogasstationer.

Diesel

Dieselbilen kännetecknas av ett högt vridmoment vid låga varv, en viss bullrighet på tomgång samt låg förbrukning. Även om de nya miljöbilsreglerna gör att få dieselbilar blir skattefria under fem år blir årsskatten ändå relativt låg. En Volvo V70 D4 2013 kostar till exempel 1 182 kronor per år.

+ Låg förbrukning.

- Omotiverat stora prispåslag.

Elbilar

I och med att elbilar blev tillgängliga för en mer allmän publik kring år 2010 är begagnatmarknaden ännu högst begränsad. De enda modellerna på begagnatmarknaden är trillingarna Mitsubishi iMiev, Peugeot iOn, och Citroën C-Zero.

+ Otroligt låga driftskostnader.

-Kommer du hela vägen fram?

Etanol

Ekonomin att köra på E85 varierar beroende på etanol-/ bensinpriset. Lägre CO2-utsläpp (om man inte räknar med frakt från Brasilien) är fördelen. Etanol har lättare att klassas som miljöbil jämfört med bensin-/diesel med de nya miljöbilsreglerna 2013.

+ Minskat koldioxidutsläpp.

- Hög bränsleförbrukning.

Hybrider

Toyota Prius-modellerna personifierar hybridbilarna där en bensin- eller dieselmotor driver bilen tillsammans med ett batteri. Har varit populära tjänstebilar tack vare rabatterat förmånsvärde. Plug-in hybrider kan laddas i vägguttag.

+ Numera riktigt snåla!

- Dyrt att byta batterier.

Gå till toppen