Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ett fritt jobb som författare kräver en stor arbetsdisciplin

Mons Kallentoft kände sig tvungen att satsa helhjärtat på skrivandet. Han lämnade reklambranschen bakom sig för att försörja sig som författare.

Mons Kallentoft beskriver sig själv som en utpräglad stadsperson. ”Jag gillar civilisation, restauranger, diskussioner, människor, avgaser och skumma bardiskar. Jag klarar inte av att vara på landet mer än någon dag, sedan får jag eksem på hela kroppen”, säger han med ett skratt.Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
– Jag är väldigt nöjd med det och vill inte leva på något annat sätt.
För den breda läsekretsen är Mons Kallentoft mest känd för sina deckarböcker om kriminalkommissarien Malin Fors. Men han har även gjort sig ett namn för sina reportage om resor och mat. Dessutom har han skrivit fyra romaner, varav den senaste är den självbiografiska och kritikerrosade ”Food junkie”.
Sedan i julas befinner han sig på turistorten Koh Lanta, på Thailands västkust. Den tillfälliga flytten beror främst på att han, som han säger ”har extremt svårt för vintern i Sverige”. Dessutom är Sydostasien hans absoluta favoritresemål eftersom det är både ”kaotiskt, galet och vänligt. Och en plats där man kan vara den man är.”
Hittills har även resten av familjen varit med på noterna.
– Vi brukar ha familjeråd varje år där vi bland annat bestämmer vart vi ska på vintern. Hittills har Thailand fått ett rungande ja. Barnen går i svenska skolan.
Samtidigt har flykten från vardagen inneburit att han ostört kunnat ägna sig åt sin sjunde deckare, ”Vindsjälar”, som beräknas komma ut i september i år.
Att du skriver hela tiden – vad säger det om dig som person?
– Att jag är ganska disciplinerad och att jag tycker om mitt jobb. Ska man vara författare får man se ett värde i det. För ju friare jobb, desto mer disciplinerad måste man vara. Annars blir det problematiskt.
– I många år gjorde jag annat. Jobbade med reklam och skrev mycket mer journalistik. Det gick inte till slut utan jag kände att jag var tvungen att bara få hålla på med en sak.
Blev det så som du tänkt dig?
– Jag kan väl säga att det var något sådant här liv jag drömde om när jag var 19–20 år – att få ägna mig åt skrivande. Jag fattar att det är ett väldigt privilegierat liv.
Samtidigt säger han att det är ett tufft jobb som för att det ska bli bra kräver att man klarar av att gå hela vägen ned i mörkret och in i sig själv.
Som exempel tar han ”Food junkie” som handlar om hans nästintill maniska inställning till exklusiv mat och goda viner, men även om en länge dold familjehemlighet om hans mamma som blev utnyttjad av sin styvfar.
– Pallar man det och kommer levande ut på andra sidan så är det med en fördjupad livskänsla. Men det har blivit lättare med åren. Numera behöver jag inte gå ut och dricka två flaskor vin när jag skrivit något som är jobbigt.

Mons Kallentoft

Bor: Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Gör: Författare.
Aktuell: Med boken ”Food junkie”. Senaste deckaren ”Vattenänglar” släpps snart i pocket.Fyller 45 år den 15 april.
Så firar jag: ”I all enkelhet med familjen och ett gäng vänner på The Flying Elk, en ganska ny restaurang i Stockholm.”
Om att fylla 45: ”Om det är så här att vara 45 år så är det bara bra. Just nu befinner jag mig på en underbar plats i livet.”
Läser just nu: ”Canada” av Richard Ford.
Om senaste boken ”Food junkie”: ”Att skriva den var som en slags reningsprocess. Jag känner mig friare och lugnare nu än vad jag gjorde innan. Men det är också en väldigt ljus bok som handlar om det som är så fantastiskt, knasigt och underbart i världen och som bland annat finns i restaurangkulturen.”
Styrka: ”Jag är disciplinerad och uthållig. Och ganska öppen också, tror jag.”
Svaghet: ”Jag är väldigt långsint. Det är jättedåligt och jag jobbar med det, men ibland kan man inte bara bestämma sig för att vara på ett särskilt sätt. Man känner ju det man känner. Sedan är jag lite rastlös, men det är både på gott och på ont.”
Favoritmat: ”Vit tryffel. Men jag gillar även falukorv och makaroner.”
Bästa hushållssysslan: ”Laga mat. Efter det kommer att putsa silvret.”
Gå till toppen