Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Låga taxor kan hämma underhåll”

VA Syds mål är att ha några av de lägsta taxorna i Sverige. Efter bakterielarmet kritiseras ambitionen.

Det kan hämma investeringar och underhåll på ledningsnätet, menar Karin Svensson Smith (MP).
- Vi vet ännu inte orsaken till larmet. Men om man har som mål att ha låga avgifter så innebär det ofta att investeringarna blir eftersatta. Lägsta avgifter är inte ett bra mål. Ett säkert dricksvatten och hanteringen av det måste vara viktigare, säger hon.
I en skrivelse till VA Syds ägarnämnd Lund, där hon är ledamot, föreslår hon att målet att VA Syd ska vara bland de kommuner som har lägst taxa skrotas.
Hon tycker också att beslutet om att förnyelsetakten på dricksvattennätet ska vara 200 år måste ses över. Bland annat för att möta klimatförändringarna, säger hon, och nämner till exempel de kraftiga skyfallen i Köpenhamn 2011 som exempel när risken är stor för att avloppsvatten tränger in i dricksvattnet.
- Om 200 år lever vare sig du eller jag. Jag tycker det är alldeles för låg ambitionsnivå.
Majoritetens Lundapolitiker i VA Syd blir däremot uppenbart irriterade över att Miljöpartiet gör en politisk diskussion av den uppkomna situationen.
- För det första har det ena inte med det andra att göra. Jag tycker det är skamligt av Karin att politisera överhuvudtaget i den situation vi befinner oss nu, säger Ronny Johannessen (M), ledamot i VA Syds styrelse.
Enligt honom sparkar Miljöpartiet in öppna dörrar och utnyttjar allmänhetens oro. VA Syd arbetar kontinuerligt med de frågor som nämns i skrivelsen och effekterna från klimatförändringarna, menar han men vill inte gå in i en politisk diskussion i nuläget.
Varför finns ett mål om låga taxor?
- Om vi har höga taxor, är allt bra då? Tanken är att effektivisera och se var vi måste göra insatser. Vi kan inte dubbla taxan och tro att vi löser problem.
Karin Svensson Smith menar däremot att hon länge har tänkt på att taxemålen borde skrotas men inte blivit färdig till att agera. Nu vill hon inte vänta längre.
- Vi är representanter för Lundaborna. I stället för att bara kuckelura i ett rum så vill jag föra upp den här diskussionen. ÄR det rimligt att man har så låg ambitionsnivå eller vill vi höja den? Och är vi i så fall villiga att betala mer för att öka chansen att vi får drickbart vatten i kranen?
Fotnot. Resultatmålet säger att "VA Syd ska ligga inom den lägsta kvartilen för Sveriges kommuner räknat som ett rullande 5-årsmedelvärde".
Gå till toppen