Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Majoritet vill stoppa exporten

En politisk majoritet vill stoppa vapenexporten till diktaturer. Men Moderaterna har begravt frågan i en utredning. Därmed blir exporten en het valfråga 2014.

Svenska ingenjörer från BAE Systems Bofors demonstrerar precisionsgranaten “Excalibur” för spekulanter på en vapenmässa i London.Bild: Arkivfoto: Thomas Löfqvist, 2007.
Sverige är världens åttonde största exportör av vapen. Den väldiga svenska vapenindustrin har genom åren hållits om ryggen av de två stora partierna i riksdagen: Socialdemokraterna och Moderaterna.
Exporten har ansetts viktig för att industrin skapat tiotusentals jobb – och för att den försett det svenska försvaret med toppmoderna vapen.
När Stefan Löfven i fjor valdes till S-ledare trodde alla att partiets industrivänliga syn på vapenexporten skulle bestå. Löfven var ju gammal metallare från bandvagnstillverkaren Hägglunds i Örnsköldsvik.
Men på S-kongressen i Göteborg i förra veckan drev partiets vänsterfalang och ungdomsförbundet SSU igenom ett beslut om en skärpning av reglerna för vapenexport: Socialdemokraterna ska gå till val 2014 på att införa ett "demokratikriterium" – ett stopp för export till diktaturer.
– Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart är diktaturer, sade Stefan Löfven.
Därmed står fem partier nu klart och tydligt bakom kravet på att svenska vapen bara ska få säljas till demokratier: V, MP, S, FP och KD.
– Saudiarabien är en av världens mest förhärdade diktaturer som grovt kränker mänskliga rättigheter. Dit ska Sverige naturligtvis inte sälja vapen, säger FP:s försvarsexpert Allan Widman.
– Jag tror att vi har goda möjligheter nu att få igenom ett beslut om att Sverige bara får sälja vapen till demokratier, säger Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos.
I gryningen den 16 augusti i fjor gick en grupp talibaner till attack mot flygbasen Kamra, sex mil från den pakistanska huvudstaden Islamabad.
I flera timmer besköt de basen med raketgevär och automateld. Flera sprängladdningar detonerade.
När krutröken skingrats kunde de pakistanska armésoldaterna konstatera att tre Saab 2000-plan utrustade med den toppmoderna spaningsradarn "Erieye" hade skadats allvarligt; kanske var de målet för attacken.
"Erieye" tillverkas av Saab Microwave Systems och är en av den svenska vapenindustrins största exportsuccéer. För sju år sen rodde Saab hem ett kontrakt på fyra system till Pakistan, värt sju miljarder kronor.
Slutleveransen skedde i maj 2012 efter att Saab fått erforderligt utförseltillstånd av kontrollmyndigheten ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter).
Men borde Saab ha fått tillstånd?
Talibanattacken i augusti i fjor visar ju tydligt att Pakistan är ett land som är indraget i en väpnad konflikt.
Reglerna för svensk vapenexport finns i de riktlinjer som riksdagen beslutat om: Grunden är att det är förbjudet att sälja svensk krigsmateriel utomlands. Men ISP ska ge tillstånd om exporten gynnar Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska intressen.
Från den regeln finns i sin tur undantag: Tillstånd bör inte ges för export till ett land som är i väpnad konflikt eller grovt kränker mänskliga rättigheter.
Men regler är en sak – verkligheten en annan.
I statistiken över vilka länder Sverige exporterar vapen till finns ett antal länder som knappast uppfyller villkoren.
I fjor exporterade svenska vapensmedjor för 9,8 miljarder kronor. Etta på listan av köpare var Indien, som i decennier varit i lågintensiv konflikt med Pakistan. Tvåa var kungadiktaturen Saudiarabien. Fyra var krutdurken Pakistan och längre ner i listan fanns ett antal stater i Mellanöstern som sällan visat respekt för mänskliga rättigheter: Förenade Arabemiraten, Bahrain och Oman.
Saudiarabien är det tydligaste exemplet på att regeln om att Sverige inte bör exportera till nationer som kränker mänskliga rättigheter väger lätt i ISP:s beslut – särskilt nära stora exportintäkter hägrar.
Kung Abdullah bin Abdul Aziz styr över en av världens brutalaste diktaturer. Ett land som enligt svenska UD allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Ett rike som förbjuder kritik av islam och kungafamiljen. En nation med ett stenhårt kvinnoförtryck. En stat som dömer folk till piskning, stympning och offentliga avrättningar i enlighet med sharia.
Dessutom en regim som skickade trupper in i grannlandet Bahrain för att hjälpa kungen där att kväsa folkets uppror under den arabiska våren.
Ändå kunde utrikesminister Carl Bildt i en debatt i riksdagen i fjor med eftertryck försvara den svenska vapenhandeln med Saudiarabien.
– Vi har ett tydligt nationellt intresse av att samarbeta med Saudiarabien, sade Bildt.
Exporten till Saudiarabien går tillbaka till 2002, då ISP gav Saab Bofors Dynamics ett positivt förhandsbesked avseende pansarvärnsroboten "Bill 2". Varför ISP gav klartecken var länge höljt i dunkel, eftersom alla enskilda ärenden hos myndigheten är hemligstämplade.
Men i ett dokument i december 2011 förklarade ISP:s dåvarande generaldirektör Andreas Ekman Duse att beslutet fattats i skenet av att Sveriges regering förhandlade om ett övergripande militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Det gjordes också en "bedömning att Saudiarabien inte kunde förväntas använda systemet i aggressivt syfte", skrev generaldirektören. Dessutom ansågs det "angeläget att i Sverige upprätthålla kompetens" på att bygga avancerade robotar.
I november 2005 undertecknade den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund ett Memorandum of Understanding om militärt samarbete med prins Khaled bin Abdul Aziz vid en högtidlig ceremoni i Stockholm.
Två år senare kunde Sydsvenskan avslöja att avtalet lett till att Saab Microwave Systems rott hem en miljardorder på det flygburna radarsystemet "Erieye" - samma system som även sålts till Pakistan och Förenade Arabemiraten.
Ännu en följd av samarbetsavtalet blev de planer på att Sverige skulle hjälpa saudierna att bygga en fabrik för att renovera robotar som Ekot avslöjade förra året.
Under hårt tryck från oppositionen – och från Folkpartiet och Kristdemokraterna – tvingades Moderaterna i fjor gå med på att tillsätta en parlamentarisk utredning om en skärpning av exportreglerna.
Folkpartiets försvarsexpert Allan Widman kallar beslutet på S-kongressen i Göteborg om ett stopp för export till diktaturer "en skarp sväng". Möjligheten att få igenom ett demokratikriterium har ökat. Men Widman tror inte att det räcker.
– Jag tror att vi även måste skärpa kriteriet som gäller mänskliga rättigheter och göra det tydligare, säger Widman.
Miljöpartiets talesperson är inne på samma linje.
– I dag säger reglerna en sak, praxis en helt annan. Då måste vi vara tydligare i lagtext så att tillståndsmyndigheten ISP inte kan tolka reglerna lite som den vill, säger Bodil Ceballos.
Men hon ser ett problem: Enligt de direktiv som handelsminister Ewa Björling (M) tagit fram ska vapenexportutredningen inte vara klar förrän hösten 2014 – efter det svenska riksdagsvalet.
– Det är uppenbart att Moderaterna vill gömma undan frågan till efter valet. Men nu närmar det sig skarpt läge. Vi hoppas att vapenexporten kan bli en viktig valfråga.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen