Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mikkelsen är problemet

Utomlands har "Jakten" hälsats som en konstnärlig triumf i klass med Thomas Vinterbergs genombrottsfilm "Festen" (1998). Denna världssuccé, som även blev en framgångsrik pjäs, höjde den då inte trettio år fyllda regissören till skyarna som underbarn och geni. Men efter påkostade, internationella produktioner på engelska som "It's All About Love" (2003) och "Dear Wendy" (2004) föll han i glömska.

Tills nu. För alla älskar en comeback kid. 

Jakten

OriginalTitle: Jagten. Genre: Drama/Thriller. DirectedBy: Thomas Vinterberg. Actors: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Alexandra Rapaport, Anne Louise Hassing, Susse Wold. Country: Danmark/Sverige. PublishYear: 2012.
I ”Jakten” spelar Mads Mikkelsen (till vänster) en förskollärare som anklagas för sexövergrepp på barn. Till höger Thomas Bo Larsen.Bild: Nordisk Film
Och visst finns det mycket att beundra i ”Jakten”, som Charlotte Bruus Christensens både måleriska och känsligt närgångna filmfoto, Nikolaj Egelunds effektfulla musik och som alltid hos Vinterberg de tonsäkra skådespelarprestationerna, särskilt av barnen. Annika Wedderkopps rollinsats som det fantasifulla, osedda och kärlekstörstande förskolebarnet Klara överskuggar de andra, inklusive dansk films sönderälskade mansideal: Mads Mikkelsen. Han är nämligen filmens problem.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen