Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mycket vacker men lite själlös

Oblivion

Genre: Science Fiction. DirectedBy: Joseph Kosinski. Actors: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Morgan Freeman, Nikolaj Coster-Waldau. Country: USA. PublishYear: 2013.
Regissören Joseph Kosinski tycks jobba under mottot ”framtiden var bättre förr”. Tidigare har han gjort en sequel till 80-talsfilmen ”Tron” (”Tron: Legacy”) och till ”Oblivion” har han kärleksfullt plundrat sin barndoms science fiction på visuella idéer, design och teman – bland annat ”Den tysta flykten”, ”Blade Runner”, ”Apornas planet”, ”Solaris” och serietidningen ”Heavy Metal”. Här finns också en blinkning åt ”Top Gun”, eftersom Tom Cruise spelar huvudrollen.
Tom Cruise i ”Oblivion”.Bild: UIP
Året är 2072, och mänskligheten har emigrerat till rymden efter en kärnvapenbatalj mot utomjordingar. Människan vann kriget men förlorade jorden, som ligger öde och ofruktbar. Kvar för att vakta fusionsreaktorerna som suger upp havsvatten finns Jack (Cruise) som patrullerar det öde landskapet i ett rymdskepp, och hans robotaktigt perfekta partner Victoria (Andrea Riseborough) i ett kontrolltorn. Men Jack plågas av ”minnen” från tiden innan han föddes, och börjar ifrågasätta både sig själv och sitt uppdrag – och därmed överheten.
Berättelsen om den isolerade, lätt paranoide astronauten med existentiella grubblerier gör ”Oblivion” klart besläktad med Duncan Jones briljanta och likaledes 70-talsretrodoftande ”Moon” (2009); Kosinskis film är som en popcornvänlig amerikansk kusin.
Fullt ut kan regissören inte följa sina gamla förebilder även om han hade velat, det går inte i en nutida storbudgetfilm som siktar på en global publik – och den suggestiva stämningen punkteras lite väl ofta av urvattnade actionscener. En mer skrattretande eftergift är att stjärnans ego måste frotteras: det tar inte många minuter innan Cruise visar bröstmusklerna och hans kärleksintressen spelas av två tjugo år yngre skådespelare (Riseborough och Olga Kurylenko).
I slutändan: en mycket vacker men lite själlös film, snäppet intelligentare och mer eftertänksamt berättad än en vanlig Hollywoodblockbuster. Men ”Oblivion” (”Glömska”, på svenska) försvinner ganska snabbt ur minnet.
Gå till toppen