Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny stor apotekaffär

Apotek Hjärtat köper Vårdapoteket, som har 27 apotek och en omsättning på 2 miljarder kronor. Tillsammans har de båda kedjorna över 300 apotek och en omsättning på drygt 9 miljarder kronor.

Bild: Foto: Scanpix
Detta enligt ett pressmeddelande.
Varken säljarna eller Apotek Hjärtat uppger någon köpesumma. Affären är villkorad av godkännande från Läkemedelsverket och Konkurrensverket.
Säljarna Priveq Investment och Investor Growth Capital ser fördelar med att Vårdapoteket blir en del av en större kedja, samtidigt som Apotek Hjärtat får tillgång till en plattform av vårdnära apotek, enligt ett pressmeddelande.
Enligt Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg innebär inte affären att några apotek kommer att läggas ned.
– De här apoteken kompletterar vårt nuvarande apoteksnät på ett bra sätt. Det här kommer inte att innebära några stängningar.
– Vi tycker att vi har gjort en väldigt bra affär, säger han men vill inte diskutera köpesumman utan hänvisar till ägaren, riskkapitalbolaget Altor.
Apotek Hjärtat, som i dag är den näst största apotekskedjan efter Apoteket AB, ska nu satsa mer på avtal med regioner och landsting.
– Det är ett nytt ben för oss som vi inte har haft tidigare och passar väl in i den tillväxtstrategi vi har.
Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson tycker att utvecklingen mot några få, större apotekskedjor var väntad. Hon anser att privatiseringen av apoteksmarknaden var en dåligt genomförd privatisering.
– Den var ideologiskt driven. Apoteket fungerade bra, säger Nilsson.
Priset på förra veckans försäljning tycker Jennie Nilsson ger anledning att fundera på om priset staten satte vid försäljningen av apoteken var rätt från början. Socialdemokraterna ser det som orealistiskt att staten köper tillbaka apoteken.
– Det skulle bli extremt dyrt. Nu handlar det om att få till regler som gör att apoteken fungerar så bra som möjligt och stärka patienternas rättigheter, till exempel genom att de garanteras sin medicin inom 24 timmar, säger Nilsson.
Socialminister Göran Hägglund (KD) är nöjd med apoteksreformen. Även efter dagens affär kommer det att finnas ett 25-tal större aktörer på apoteksmarknaden, varav en är Apoteksgruppen som har ett 150-tal småföretagare, betonar han.
– Vänsterpartiet vill gå tillbaka till en monopolsituation som ledde till att tillgängligheten på läkemedel var väsentligt sämre i Sverige. Vi har fått mängder med nya apotek, den genomsnittliga öppettiden är tio timmar mer per vecka och det är lättare för människor att få tag i läkemedel. Att gå tillbaka till monopol inte aktuellt, säger han till TT.
Vårdapoteks apotek ligger i anslutning till universitets-, läns- och länsdelssjukhus i södra och mellersta Sverige.
Förutom att driva apotek försörjer Vårdapoteket även hälso- och sjukvården i flera regioner och landsting med läkemedel och farmaceutiska tjänster - en verksamhetsgren som Apotek Hjärtat planerar att fortsätta utveckla.
Detta är den andra stora apoteksaffären på kort tid. I förra veckan meddelade Oriola-KD, som äger apotekskedjan Kronans Droghandel, att man köpt en av de mindre apotekskedjorna, Medstop. Oriola-KD gav 1 460 miljoner kronor för Medstop. Om den affären godkänns bildas en ny apoteksjätte med närmare 290 apotek och cirka 1 900 anställda.
Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, tror att ytterligare samgåenden är att vänta. Det säger han till tidningen Dagens Apotek.
– Min gissning är att två av de stora aktörer som finns kvar kommer att försvinna. Om man jämför med andra branscher finns det ofta plats för tre till fyra stora kedjor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen