Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vattenkok väcker minnen

Radion i köket står på. Så kommer beskedet. Lundaborna måste fortsätta koka vattnet.
Viola Nyström, 78 år, suckar.
– Bara det inte blir långvarigt.

Ett par gånger om dagen kokar Viola Nyström vatten till sig och maken Sven Nyström i lägenheten i Södra Sandby.Bild: Peter Frennesson
I två dagar har hon kokat vatten till sig och maken Sven i lägenheten i Södra Sandby. Hon kan inte minnas att hon någonsin behövt göra det. Inte sedan barndomen.
– I går fick jag sådana förnimmelser av när jag var barn på 1930-talet. Då kokade vi mycket vatten. Inte för att dricka det, men det fanns inte varmt vatten i någon kran så min mamma kokade det i en jättekittel när vi skulle bada.
Det var tidigt på onsdagsmorgonen när hon inte kunde sova och istället låg och lyssnade på radion som hon först hörde om bakterierna i vattnet. Hon reagerade när hon hörde ”Södra Sandby”. Nästan omedelbart klev hon upp och kokade en kastrull med vatten.
– Jag var rädd att jag skulle glömma det annars. Det är så lätt att bara ta vatten ur kranen.
Sedan dess har det blivit några liter på spisen. Vatten är den naturliga måltidsdrycken för dem. Dessutom bör de dricka mycket eftersom Sven Nyström tar många mediciner och hon själv är diabetiker.
De dricker gärna mineralvatten men för några år sedan tröttnade hon på att bära hem petflaskorna, tänkte att hon skulle bli lite mer miljövänlig och köpte en sodastreamer där hon nu själv tillsätter kolsyran.
På bordet står en plastflaska laddad med kokat vatten. I kylskåpet står ytterligare en. För att underlätta under kokrekommendationerna har hon dessutom köpt några flaskor vanligt bordsvatten i affären. Då maken är dålig är det hon som sköter försörjningen för dem båda.
– Det är inte så besvärligt. Det svåraste är att komma ihåg det. Man är så bortskämd med att bara vrida på kranen. Och det måste vara hemskt för sjukhuset.
Till kaffet har hon hittills använt kranvatten, men funderar på om det verkligen räcker. Däremot använder de kokt vatten till att borsta tänderna.
– Det är lika bra. Man vill ju gärna skölja munnen och då kanske man sväljer lite.
Hon har just stoppat in dagens middag, en kyckling, i ugnen när de lokala nyheterna på radion kommer med beskedet: Faran är ännu inte över. Bakteriehalten är lika hög som igår. Och ännu vet man inte varifrån de kommer.
– Det är klart man har respekt för det här. Vi måste vara försiktiga. Men vi vill ju inte ha det som det blev i Östersund där man höll på i flera månader.
Vattenkokningen har också diskuterats i byn under dagen. Viola Nyström var på förmiddagen i byns kultur- och aktivitetshus Byahuset där hon varit ordförande. Dit kommer även folk som bor på orter där vattnet inte måste kokas.
– Det vore rätt intressant att veta hur det har gått till att bakterier från jorden kommit in i systemet. Och hur är vattensystemet uppbyggt? Varför är till exempel inte Dalby drabbat? Och jag har aldrig tänkt på hur underhåll av ledningarna fungerar, men man börjar ju fundera, säger Viola Nyström.
Livsmedelsverket rekommenderar att man borstar tänderna i kokt vatten och kokar vattnet innan man brygger kaffe eftersom bryggaren inte värmer tillräckligt för att döda mikroorganismer.
Gå till toppen