Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En liten fågel viskade i Nicolás Maduros öra

De flesta vänsterpresidenterna i Latinamerika har blivit valda med hjälp av den brasilianske kampanjmakaren João Santana. I dag försöker han få en busschaufför vald till Venezuelas nye president.
Att kontrollera munnen på Nicolás Maduro, som väntas bli Hugo Chávez arvtagare, har varit en utmaning från början. I brist på den karisma som hans mentor hade har Maduro varit impulsiv.
Ett av hans första löften var att han skulle balsamera Chávez kropp och placera den i en glasmonter på ett museum. Inte förrän ryska experter avrådde och menade att Chávez kropp legat för länge på lit de parade gav han upp idén.
Nästa blunder kom inför påsken. Maduro jämförde Chávez död med Jesu död. Det gick inte hem bland Venezuelas katoliker. Den tredje grodan kom i förra veckan. Maduro, som varit Venezuelas utrikesminister, reste till Chávez hemstad och besökte stadens kapell.
När han stod där och tänkte på sin ledare kom det en liten fågel som flög tre varv runt hans huvud. Fågeln satte sig på en regel i taket och sjöng.
– Jag tittade på fågeln och sjöng till honom: Om du sjunger, så sjunger jag. För mig var det som en välsignelse. I dag börjar striden. Vägen mot segern, berättade Maduro för medierna på gården till det hus där Chávez föddes.
För Maduro rådde det ingen tvekan. Det var Chávez som återuppstått i fågeln. Vid nästa valmöte tog Maduro på sig en halmhatt med en souvenirfågel fäst på toppen. När den brasilianske kampanjmakaren, som tar miljontals kronor i arvode, fick reda på fågelhistorien avrådde han Maduro från att nämna den mer. Men det var för sent. Oppositionspolitikern Henrique Capriles hade redan snappat upp den och sa under sitt valmöte: ”Det verkar som om den där fågeln flugit in i Maduros mun och upp i huvudet.”
Den senaste veckan har Maduros försprång krympt för varje dag. Den sista mätningen innan valkampanjen, som avslutades i torsdags kväll, gav Maduro 54,8 procent och Capriles 45,1 procent av stödet.
Henrique Capriles har lovat att inte rasera några av de sociala program som Chávez fjortonåriga revolution skapat om han vinner. Han har sagt att han vill följa Brasiliens framgångar och styra landet som Lula da Silva, Brasiliens före detta president, gjorde. Det vill säga, socialdemokrati. Problemet för honom har varit att nå ut med sitt budskap.
I den statliga televisionen VTV har Maduro sänt ut sitt revolutionära budskap obehindrat. Varje dag har han haft nio timmar till sitt förfogande, medan Capriles endast fått trettio sekunder. Det tvingade oppositionskandidaten att använda sig av Youtube där han lade ut en video som försöker övertyga väljarna om att valmyndigheten inte kan ta reda på vem som röstat på vem. ”Din röst är hemlig”, är budskapet. Ändå är rädslan stor inom den offentliga sektorn där många tror att de kan förlora jobbet om de inte röstar på Maduro.
Det största problemet i Venezuela är den galopperande inflationen som gör den fattige fattigare och den rike, som har tillgång till dollar, rikare. Capriles har presenterat en lösning på problemet, men inte fått något gehör. Maduro har istället satsat på ett nytt vallöfte: minimilönen ska höjas med 45 procent om han blir vald.

Venezuela

Landet har cirka 29 miljoner invånare varav cirka två miljoner i huvudstaden Caracas.
Landet är den sjunde största oljeproducenten i världen. Oljan står för 90 procent av landets valutaflöden och runt 50 procent av de statliga intäkterna kommer från oljeindustrin, främst det statliga oljebolaget.
Den avlidne Hugo Chávez hade under sina fjorton år som president föresatsen att utplåna fattigdomen, höja kunskapsnivån och bekämpa korruptionen. Till detta använde han oljeinkomsterna. Under hans tid vid makten ökade inflationen och kriminaliteten.
Gå till toppen