Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattnet i Lund drickbart

VA Syd meddelade på söndagen att de koliforma bakterierna i Lunds vatten är borta och att det återigen är drickbart.

Kommunen och VA Syds representanter hade inte alls något emot att dricka Lundavattnet på presskonferensen igår. Från vänster Anders Ledskog, VA Syd, Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande, Björn Berséus, Lunds kommun och Erling Midlöv, VA Syd.Bild: Foto: Patrick Persson
– Det är skönt både för de boende och för de verksamheter som har berörts av det här. Det känns väldigt skönt att det är över, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M).
Beskedet kunde lämnas sent på söndagseftermiddagen efter att de nya preliminära provsvaren från lördagens provtagning bekräftat att det inte längre finns några koliforma bakterier i dricksvattnet i Lund.
Det, tillsammans med de åtgärder som gjorts de senaste dagarna, gjorde att Miljöförvaltningen i Lund och VA Syd valde att häva kokrekommendationen.
– Nu tycker vi att vi har kommit så långt att vi känner att vi kan vara säkra på att man kan dricka vattnet igen, säger kommunens miljödirektör Björn Berséus.
Man har nu också lyckats typbestämma den koliforma bakterie som hittades i vattnet. Det handlar om den sällsynta bakterien Rahnella aquatilis, som tillhör familjen Enterobacteriaceae, som vanligtvis förekommer i sötvatten och jord.
Bakterien kan göra människor sjuka men enligt smittskyddsläkare finns det inte några indikationer på att någon blivit sjuk av det bakteriekryddade vattnet i Lundaområdet.
Vad som orsakat vattenproblemet är ännu inte helt säkerställt. Men enligt VA Syd har de troligtvis ringat in källan.
– Vi har stängt av huvudledningen och vi är ganska säkra på att det är den som är grunden till problemet. Nu fortsätter vi att spola nätet och successivt trappa ner så att det inte uppstår störningar i nätet på grund av kraftiga flödesförändringar, säger Anders Ledskog, förbundsdirektör på VA Syd.
Huvudledningen är cirka fem kilometer lång. Den har lagts i olika etapper och den sista etappen lades för ungefär fyra veckor sedan.
– Den är nyanlagd men varje etapp har kontrollerats innan den togs i bruk. Därför ställer vi oss nu frågande till vad det är som har hänt. Om det är vi eller entreprenören som kanske har missat något. Det får vi utreda vidare, säger dricksvattenchefen på VA Syd, Erling Midlöv som tillägger att de fortfarande misstänker att det är ytvatten eller jord som på något sätt kommit in i systemet.
Enligt VA Syd kommer de att fortsätta ta fler prover än vanligt för att kontrollera kvaliteten på dricksvattnet.
Att den här typen av vattenproblem uppstår är väldigt ovanligt, säger Erling Midlöv.
– Jag har själv jobbat i VA-branschen 25 år, mestadels i Malmö, och jag har aldrig varit med om något sånt här tidigare, säger han.
– I ett sånt här nät är det väldigt ovanligt. Men att det upptäcktes så snabbt visar att det säkerhetssystem med rutinkontroller som vi har verkligen fungerar rätt så bra, säger Björn Berséus.
Både kommunen och VA Syd är nöjda med hur vattenproblemet hanterats. Nu ska de följa upp vad och hur det har gjorts.
– Givetvis följer vi upp det här och då kan vi se hur väl våra rutiner fungerat och om där är någonting som behöver ändras, säger Anders Ledskog.

Detta har hänt sedan i tisdags

Tisdagen den 9 april går Lunds miljöförvaltning och VA Syd ut med en kokrekommendation till alla boende i Lund, Stångby, Odarslöv, Hardeberga, Flyingeby och Södra Sandby efter att koliforma bakterier hittats i dricksvattnet. Ledningarna börjar omedelbart spolas och prover tas dagligen.
Fredagen den 12 april stänger VA Syd av en huvudledning som tros vara källan till problemet.
Första gången provresultaten visade att det inte längre fanns koliforma bakterier i dricksvattnet var fredagen den 12 april. De nattenproverna togs onsdagen den 10 april. Lördagens och söndagens provsvar tyder på samma resultat.
Gå till toppen