Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

TV: Provsmakning av Lundavatten

Är vattnet i Lund verkligen drickbart nu? Sydsvenskan bad Johan Rundberg, sommelier på restaurang Les Halles i Saluhallen, provsmaka ett glas.

– Helt okej, löd vinkyparens omdöme efter en sniff och några djupa klunkar.
Johan Rundberg är från Stockholm, vars vatten han tycker smakar ungefär som Lunds.
– Däremot är vattnet på sina håll kring Uppsala extremt hårt, vilken man kan känna på smaken. Vissa tycker det är godare, men jag föredrar det mindre hårda.
– Det beror inte bara på smaken. Hårt vatten innebär att man lätt får kalkfläckar på glasen, vilket är trist för presentationen som ju också är en del av upplevelsen när man äter och dricker.
På Les Halles har den gångna veckan utan drickbart kranvatten inneburit en del ändrade rutiner. Visserligen känns miljön som ett stycke Paris mitt i Lund, men att bli så fransk att man tar sig ett glas vin till lunch har inte behövts.
– Vi har erbjudit Ramlösa till halva priset, säger Johan Rundberg och beräknar att åtgången på mineralvattnet varit tio gånger det normala.
Några planer på att kräva kompensation av kommunen eller VA Syd för kostnader på grund av vattenproblemen har inte restaurangen.
– Det har inte ens slagit oss, säger Johan Rundberg.
Gå till toppen