Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Visst kan den klippas nu"

På onsdag kan du chatta med John Taylor, trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö. Ställ din fråga redan nu.

John TaylorBild: Arkiv: Sydsvenskan

Eva: Finns det några blommande växter för nästan helt skuggiga lägen i trädgården?

John Taylor: Hej Eva, Funkior (Hosta) passar perfekt, Klätterhortensia, Hasselört, ormbunkar, vintergröna, myskmadra, rams, mm, listan är lång! Ut till lokala plantskolan och fråga deras duktiga personal!! Växterna finns och du har perfekta planteringsväder just nu.

 

Blomman: Är det för tidigt att sätta ut/planera sticklingar/förer? Bor i Lund.

John Taylor: Hej Blomman:) Det beror på vilka växter det handlar om. Själv har jag haft penseer på balkongen i tre veckor, imorgon ska vi plantera ut vårblommor som gyllenlack. Växter som kräver mer värme som pelargoner ellertomater ska man vänta lite säkrare väder för i slutet på maj!

 

Maria: Hej, vad roligt att trädgårdsonsdag är igång igen! Min fråga är att jag gärna vill skaffa en koloni (med stuga), men det vill inte min man. Kan du hjälpa mig med argument att övertala honom?

John Taylor: Hej Maria, om du har en vän som äger en kolonilott fråga dem att bjuda ut er på middag. Sedan ska du inte prata om att du själv vill ha en kolonilott alltså, "Show, don't tell" heter det. När din man ser och upplever hur fint det är på kolonilotten kanske blir det lite lättare att övertyga honom!

 

Sollos: När och hur skall jag beskära mitt persikoträd?

John Taylor: Hej Sollos, alla stenfrukter som persika, aprikos och plommon ska egentligen beskäras under hösten efter skörd. Det finns många "regler" i trädgårdsvärlden de flesta av vilka man kan tänja på lite men just denna är värt att följa tycker jag. Lite lättare sommarbeskärning går bra däremot tycker persika om att vidröras nu under våren.

 

Jean-Pierre Reslow: Hej! Kan du tipsa om färgglada blommor som funkar på balkongen?

John Taylor: Hej Jean-Pierre, det finns ett par hundra olika som är ute i handeln. De lättare är pelargoner, surfinia, verbena, tagetes. De finns många andra som kanske kräver lite större kärl. Har du en norrsida eller är solbefriad på annat sätt kan man behålla penseer och gyllenlack långt in i sommaren. Tvillingsporre (Diascia) är en färglad blomma som jag föredrar själv.

 

Ingvar Virö: Hej, Mr. Taylor! Ingvar Virö här. Min fråga är: hur sköter jag mina tulpaner för bästa hållbarhet? mvh. Ingvar Virö

John Taylor: Hej Ingvar, en tulpanbehöver inget mer än sol och väldränerad jord. Holländerna håller grunvattnet konsekvent på 50cm under markytan och detta på en mycket sandig jord. Sedan om man vill engagera sig mer kan man avlägsna alla gamla blomblad. När dessa ramlar kan det leda till okad risk för gråmögel. (Botrytis spp.) Knytt inte ihop bladen som vissagör, låt de samla kraft till nästa års blommning. Lite benmjöl som du arbetar in i jorden i november/december kan vara bra med.

 

eivor: Hej hur ska jag rensa i rabatten nu det finns många lökväxter där.

John Taylor: Hej Eivor, det är precis det vi kommer att börja med i Slottsträdgården i dagarna. Vi nvänder grep och små planteringsspader och lyfter ut ogräset försiktigt för hand. Gör man inte första ogräsrensning bland lökarna får man ser fram emot ogräs hela sommaren! Lycka till!

 

Hans: John, är det sant att synthmusiken har en stor plats i ditt hjärta? vad skulle du rekommendera att lyssa till när man arbetar i trädgården?

John Taylor: Hej Hans, jag gillar många sorts musik men just Synth ligger visst högt upp på listan. Depeche Mode, Covenant, SPOCK eller lite poppigare Austra kanske passar bra, Laibach och Nitzer Ebb håller jag bort ifrån växterna, särskilt mina rosor!

 

Ann-Louise: Hej Jag satte malvor i söderläge och de blev stora och frodiga. Nu står det bara fingergrova pinnar kvar. Ska jag beskära dem?

John Taylor: Hej Ann-Louise, klipp ner de till marken nu!

 

 

Bogesson: Funderar på plommonträd, några säkra tips du kan ge mig ?

John Taylor: Köp Viktoria (Victoria) eller Reine Claude d'ouillins som är mina två favoriter. Trixet med plommon är att skaka bort kart två gånger under sommaren som minskar belastningen på trädet (det blir inte trött alltså) och resulterar i färre fast större och godare frukter. Köp nu! Pefekt planteringsväder med fukt i jorden och optimalt med sol.

 

Pia: Hur ska jag beskära mina syrenbuskar? Och kan jag göra det nu eller ska jag vänta till senare i sommar? Det gör inget om dom inte blommar i år jag behöver bara få ner dem en bit.

John Taylor: Hej Pia, gör det nu! Gallra ut gamla grenar (om du har många alltså) och sänk höjden på ett snyggt sätt om gallringen av de högsta bitarna inte räcker till, syren är en tålig växt som tål hårda tag! Lycka till.

 

Lena abrahamsson: Hej. Rullgräs eller frö? Vi har äntligen fått avlopp och vatten på vår ö, Tärnö utanför Karlshamn. Således är framsidan av tomten uppgrävd. Ligger i lä för sydvästvind och ca 20 från havet.. Sandjord med massor av sten. Vi måste gå på marken och kan inte vattna kontinuerligt förrän i mitten av juni.. Vi har dessutom 2 hundar som " hjälper" oss. Ska vi släpa ut färdig gräsmatta eller ska vi så ? Ca 100 kvm. Har för mig att jag sett en timer för bevattning. Allt måste transporteras med båt. Ska dessutom be grävkillarna gräva upp vår gamla åker och prova med potatis tex. Sandjord, stenigt och även där 20 m från havet. Fler förslag på vad jag ska odla? Min man är bonnason från Blekinge och han bara skrattar åt min åker. Men visst ska man prova? Hälsningar och tack för stöd. Lena

John Taylor: Hej Lena, Visst ska man prova med jag skrattar med bonnasonen! Inte på ett elak sätt mer av glädje att du inte ger dig fast du har det svårare än någon annan. :) Rullgräs är alltid lätare under våren, hösten är perfekt för att så gräs. Odla allt vad du kan är bästa sätt att lära sig vad din mark klarar av. Lycka till!!

 

Anna: Hej! Skulle behöva tips på fina blommor (gärna som jag kan Fröså själv) som passar bra i ampel i västerläge. Solen kommer inte förrän efter 13-14 då hustaket sticker ut en bit och skymmer krokarna där amplarna ska hänga. Förra året provade jag luktärt men de blev inte så bra.

John Taylor: Hej Anna, luktärt kräver bra med sol och en ampel kanske inte ger tillräckligt med skydd från blåsten. Pelargoner är perfekta men dessa får du skaffa sticklingar av så här års. Att så själv direkt i ampeln är inte det lättaste eftersom en ampel torkar ut snabbare än något annat i trädgården/balkongen. Köp småplantor eller sticklingar i stället!

 

Siggelund: Hej, när tror du att det är ok att lufta gräsmattan?

John Taylor: Hej Siggelund. Nu! Ut å jobba! Perfekt väder nu med fukt i jorden och en torkande vind från sydväst.

 

 

Sollos: Jag har en avenbokhäck som är ca 50 år gammal. Den är en meter bred och ca tre meter hög. En del av den hann jag aldrig att klippa i smras, kan jag klippa den nu istället? Jag vill gärna ha samma höjd och undvika att sidorna sticker ut och påverkar förbipasserande fotgängare.

John Taylor: Hej Sollos! Visst kan den klippas nu. Kör på!! Den kommer att brytas en aning senare än vänligt men avenbok klara av hårda tag bättre än de flesta växterna.

 

Ingvar Virö: Hej! Ingvar Virö igen. Att vara trädgårdsmästare måste vara ett härligt jobb, men vad gör egentligen trädgårdsmästaren på vintern? mvh. Ingvar Virö

John Taylor: Hej Ingvar, visst är det härligt! Vintern som allt annat är ett relativt begrepp, det innebär inte att trädgårdsmästaren inte jobbar. Bara vi inte har frusen mark kan vi bearbeta jorden och plantera. Även när frosten har kommit har vi fullt upp med nerklippning av perenner, kompostering och beskärning. Vill jag arbetar inne har jag administration, planering, möten, föreläsningar mm. Trädgården handlar inte av sig själv alltså, den måste planeras och arbetet görs huvudsakligen mellan september och jul, sedan har vi en högsäsong till som är mars - maj. När folk tror att vi arbetar som mest under juni - augusti är faktiskt när vi har det lugnaste, som inte innebör att vi inte arbetar hårt för att det gör vi, bottnagas hela sommaren!!

 

Mohammed: hejsan! jorde i vår trädgård där man planterar ser ut som sprickor. vad kan man göra åt saken, ska man typ blöta ner sen skörda eller vad ska man göra?

John Taylor: Hej Mohammed, det låter som att du har en tung lerjord som är torr. Då är det jordförbättring som gäller med kompost eller en mullrik jord som måste arbetas in i jorden , en lång process som tar tid att genomför. Men vill man har en vacker trädgård är det först och främst jorden som måste fixas så att växterna har det bra. Sedan får man skörda!

 

Amanda: Hej John! Jag har en fråga om sockerärtor. Är det så att man kan ha dem i en ampel (eller liknande) och att de då kan hänga nedåt? Vänligen Amanda Waldenström

John Taylor: Hej Amanda, visst går det bra, de kanske inte tycker om blåsten eller intresse från fåglar men annars funkar det. En bra regel är "bryr dig inte i vad alla säger och prova på allt"! Lycka till!

 

Ekaström: Hej! Har hört att jordärtskockor är lätt att odla. Några speciella tips och råd?

John Taylor: Hej Ekaström. Sätter man ner en jordärtskocka i jorden får man 20 till vintern! Lättodlad och nästan ett farligt ogräs. Sätt inte för många, mycket sol, vattna de sommartid annars blir de små! Lycka till!

 

Sara: Hej! Vad är bra planteringsjord? Det jag köpte i säckar ("planteringsjord") på Plantagen och bredde ut i rabatterna förra året har nu blivit en massa torr torv ovanpå den gamla jorden.

John Taylor: Hej Sara, planteringsjorden du köpte i säck var säkert bra när du köpte den. Jag hade gärna vridit på din fråga och sagt att jorden måste man uppleva som ett levande redskap eller vän. Man måste ta hand om den, den ska mår bra och matas med kompost och lite extra planteringsjord ibland. Maskarna och andra organismer ska finnas och mår bra så att du skaåpa en ekologisk balans. En steril jord utan liv kommer man inte långt med. Det finns vissa plantskolor som säljer extrabra jord som kan hjälpa annars. Det bästa är är att lära dig lite om hur jord är uppbyggd och fungerar och sedan använda dig av kunskapen praktiskt.

 

Marie: Hej! Jag har tänkt att gödsla i trädgården, gillar alla växter kogödsel?

John Taylor: Hej Pionen, tack för dina fina ord! :) Man kan ha en pion i en kruka men blommningen blir kort och det är inte helt optimalt med en fin växt som vill ta lite mer plats. Ju större krukan är desto bättre blir resultat förstås. Bättre att ha den i backen tycker jag!

 

Pionen: Hej Mr Taylor, Jag älskar Trädgårdsonsdag, ni är så härligt inspirerande! Går det att ha Pion i kruka på balkongen eller måste de ner i den "riktiga" jorden?

John Taylor: Hej Pionen, tack för dina fina ord! :) Man kan ha en pion i en kruka men blommningen blir kort och det är inte helt optimalt med en fin växt som vill ta lite mer plats. Ju större krukan är desto bättre blir resultat förstås. Bättre att ha den i backen tycker jag!

 

Josefine: Hej! Jag har sått Celiosia 'Fresh looking red' med 95% grobarhet. Många av dom växte och blev ca 2 cm höga. Men nu har de helt slutat växa och majoriteten av dem har dött. De får vatten och står inte i direkt solljus. Vad kan vara orsaken?

John Taylor: Hej Josefine, just Celosia kräver mer värme än de flesta plantorna, lite som tomat eller paprika kan man säga. Ljus behöver de också. Kruka om de plantorna och ger de mer värme och ljus! (Celosia är svårodlad tycker jag). Du kanske måste så om från början!

 

Agneta: Har du några tips för det där omöjliga hörnet i trädgården som både är skuggigt och torrt? Buskar? Perenner?

John Taylor: Hej Agneta, skuggigt är torrt är det svåraste vi har men det finns växter speciellt perenner som klarar sig. Föst och främst ska du förbättra din jord med en mullrik jord eller kompost som ökar jordens förmåga att hålla kvar fukt. Sedan skulle man kanske investera i ett mindre bevattningsystem med snåla droppventiler, dessutom med timer så man inte slösar i onödan. Växterna som går bra är, skugggröna (Pachysandra), vintergröna (Vinca), bergenia, vissa ormbunkar, alunrot (Heuchera), kaukausiskt förfätmigej (Brunnera) och sockblomma (Epimedium).

 

Joss: Hej jag har en vinbärsbuske som inte är beskuren är det rätt läge att göra det nu? Den har redan börjat på knoppar? Mvh Jossan

John Taylor: Hej Joss, låt den vara om du kan. De är tuffa och tål lite hårt men så farligt dåligt beskurna kan det inte bli! Väl?

 

 

Charlotte: Kan man plantera groddade potatisar i säckar nu?

John Taylor: Hej Charlotte, svar, ja! Kör på!

 

 

Blomman: Hej igen, är det försent att klippa träd, ex äppleträd eller enbart "bladträd"?

John Taylor: Hej Blomman. Det är kanske sista dagar som man kan beskära äppelträd som blir inte alltför glad om man klipper de nu under tiden att bladsprickningen är i gång. Jag hade inte klippt mina nu i stället klipp de lite under sommaren efter fruktättningen och sedan ordentligt under hösten/vintern.

 

Jacob: Jag har två gigantiska runda buxbomar satta 1959 jag inte vet vad jag skall göra med. Kan man klippa in dem rejält eller ta bort dem.

John Taylor: Hej Jacob, Du bestämmer ! Buxbom tål hård beskärning under hösten men det är inte bra nu när de sätter igång efter vintern. Dessutom tar det tid för dem att växa tätt igen två, tre år kanske..... Kanske dags att ersätter med något annat. De är svåra att gräva upp, stort rotsystem har de.

 

Jacob: Har tänkt odla potatis och lite annat hema, kanske i djupsäng. Men är det så viktigt med kalk, brunnen hästgödsel och annat. Räcker det inte med vanlig jord/planteringsjord?

John Taylor: Hej Jakob, potatis reagerar inte bra mot för mycket gödsel särskilt om den är kväverik som leder till mycket blad med ökad risk på bladmögel. Sol och vatten är vad de behöver och en "normal" icke övergödslad jord, precis som du är inne på. Om du menar med "djupbädd" att den är upphöjd får du står brevid med vattenspridaren i hande när det inte regnar:)

 

John Taylor: Hej allihopa som har skrivit eller läst! Det var intressanta frågor idag och jag hoppas ni har fått lite hjälp, nu måste jag ute och jobba själv i solen. Tack för idag!

Gå till toppen