Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

The Hives förlorade tvist

Pappren stämde - och skulderna existerar.
Tingsrätten i Lund gick på The Cardigans linje och dömer nu The Hives att betala tillbaka 23,6 miljoner kronor.

The Hives.Bild: Arkivfoto: Stina Gullander
Nästan på dagen två år efter det att stämningsansökan lämnades in, kom igår förmiddag dom i det uppmärksammade målet mellan två av Sveriges största rockband.
Utslaget blev en framgång för The Cardigans, som får gehör för nästan alla sina ekonomiska krav på The Hives.
– Vi har kunnat visa att de haft nytta av pengarna, exakt vilka belopp och till vilka konton de gått, kommenterar The Cardigans advokat David Berggren.
Under förhandlingarna har The Hives lagt ner stort arbete på att försöka övertyga rätten om att de båda bandens gemensamma ekonomiadministratör saknat behörighet att ta upp lån och att skulderna inte kan bevisas.
Vad gäller den första delen håller tingsrätten med dem: överföringarna att inte betrakta som "lån". Någon fullmakt att ingå lån med har nämligen inte funnits.
Det ses som en framgång av The Hives jurist Monica Crusner.
– Man har ju alltså gått på Hives linje när det gäller behörighet och fullmakter, det finns ingen behörighet och det finns ingen giltig fullmakt för att ta de här lånen, säger bandets advokat Monica Crusner till TT, som också meddelar att domen komme att överklagas till hovrätten.
Tingsrättens slutsats blir dock ändå att pengarna måste betalas åter. Mottagarna har haft nytta av dem - och det räcker för att de ska betala tillbaka, enligt rätten.
– Det är en enkel medelväg, som ändå ger The Cardigans de fulla beloppen tillbaka. Nu hoppas vi att The Hives läser domen noga, vi tycker den är bra skriven och de har tidigare sagt att de ska göra rätt för sig, säger David Berggren.
Bevisen för transaktionerna mellan banden har kommit från Tambourine Studios. Bolagets sätt att sköta bokföringen har kritiserats hårt av framför allt The Hives jurist Monica Crusner.
Den 173-sidiga domen innebär att tingsrätten menar att Tambourine Studios underlag och bokföring är tillförlitliga.
Tambourine har varit The Cardigans bokföringsbyrå och det är deras underlag som vi använt oss av. Nu har tingsrätten bedömt att materialet räcker för att konstatera hur pengar gått mellan banden, säger David Berggren.
Enligt domen ska The Hives-medlemmarnas gemensamma bolag No Fun AB betala 10,7 miljoner kronor. Christian Grahn blir skyldig 2,67 miljoner personligen och 1,75 genom sitt bolag GTA i Fagersta AB.
Sångaren Per Almqvists företag Almarista AB ska betala 2,12 miljoner. Kravet mot Mikael Karlssons bolag Tallåsen Musikproduktion underkänns dock. Däremot är Mikael Karlsson personligen skyldig 1,1 miljoner. Bandet ska också solidariskt stå för motpartens rättegångskostnader om 5,3 miljoner kronor. Till beloppen kommer ränta.
Sydsvenskan har sökt bandmedlemmarna i The Hives. Den enda som gått att nå är Christian Grahn, som dock meddelar att han "inte har tid" att kommentera domen just nu. Inte heller musikerna i The Cardigans har gått att nå för en kommentar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen